Roy Hilmar Svendsen

Den syv meter lange Mercedesen brummer fornøyd og forventningsfullt idet varabrannmester Finn Frantzen vrir om tenningen. Men dagene med utrykning, brannslukking og livredding er unektelig forbi for den trofaste 32-åringen. Nå for tiden er Radøy Brannverns gamle nummer tre forvist til å samle støv bakerst i garasjen, i påvente av en ny eier.

— Denne har aldri sviktet oss. Den kom til oss fra Oslo på slutten av 80-tallet, og har gjort god nytte for seg. Men nå har den gjort sitt, sier varabrannmesteren og rygger 72-modellen ut i sollyset på Manger for første gang på lenge.

For gammel bilpark

Da Radøy Brannvern fikk beskjed om å fornye bilparken sin, var det gamle nummer tre som måtte til pers. Selv om motoren fortsatt går som en klokke, og både slanger, vann- og skumtank ifølge Frantzen fortsatt duger til å slukke en bilbrann, var det unektelig på tide å slippe til yngre krefter.

Det siste året har Radøy Kommune forsøkt å finne nye eiere til den velholdte 32-åringen. Men verken annonser på kommunens hjemmeside eller i fagbladet «Brannmann» har ført frem. Fire-fem entusiastiske personer har ringt og forhørt seg om doningen, men ingen av dem tok kontakt på nytt.

- Kan bli beredskapsbil

Selv er Frantzen full av lovord om sin gamle følgesvenn, som etterhvert har kjørt 64.000 kilometer med sine 170 godt voksne hester under panseret.

— Bilen er veldig god å kjøre, og svingen er knallgod. Du snur som ingenting i en vanlig tofeltsvei, sier Frantzen.

Kommunen regner det som sannsynlig at bilen havner hos en samler eller kanskje en tidligere brannmann. Men hvis ingen ildsjeler melder seg snart, mener varabrannmesteren at brannbilen fortsatt kunne vært til nytte som beredskapsbil.

— Jeg tror en del firmaer kunne hatt bruk for den. Tross alt har den dobbel pumpe, med både vanlig og høyt trykk. Noen pakninger lekker litt, men det er bare bagateller. Kanskje den kunne passet til vindusspyling? undrer Frantzen.

Selges billig

Et kvarters gløtt av sol var alt for denne gang, før gamle nummer tre på ny blir rullet inn bakerst i garasjen.

Skulle noen få lyst til å befri den trofaste sliteren fra sin støvfulle tilværelse på Radøy brannstasjon, lover varabrannsjefen å gi kjøperen en rimelig pris.

— Får vi 20.000 for den, så går den. Vi ønsker oss i utgangspunktet litt mer, men nå har den stått her så lenge, sier han og stryker sin gamle venn over skjermen.

NOEN SOM VIL HA? Varabrannsjef Finn Frantzen i Radøy Brannvern viser stolt frem sin gamle følgesvenn, som nå er til salgs. Gamle nummer tre heter formelt Mercedes Benz 1113, har 170 hester under panseret, og har rikelig med plass til vann og skum. <p/>ARNE NILSEN (foto)