Brannvesenet fikk meldingen klokken 05.58. Det brant på hotellet, kjent som SAS-hotellet på folkemunne.

— Det er brann i veggkonstruksjonene, men vi har ikke klart å finne arnestedet, sa varabrannsjef Carl Otto Nesdal til bt.no etter at han hadde kommet til stedet.

Like før klokken 07.00 ble gjestene evakuert. Ifølge politiet bodde det 163 mennesker på hotellet. De ble samlet i baren i første etasje, men kunne gå tilbake til rommene sine like etter klokken 07.30 og gjør seg klar til 17. mai.

Brannen ble meldt slukket klokken 08.05.

Ukjent årsak

— Det har brent mellom veggkledningen fra 3. til 5. etasje. Vi vet ikke hvorfor. Det blir politiets oppgave å finne ut av, sier Nesdal.

- Ble noen skadet?

— Nei. Brannen er i den delen av hotellet der det pågår byggearbeid. Det er heller ikke store skader på hotellet, ettersom det pågår byggerarbeid der brannen gikk, svarer Nesdal.

Politiet satte opp sperringer utenfor hotellet for at brannvesenets biler skulle komme til. De hadde mannskap fra stasjonene i sentrum, Sandviken og Åsane. Mannskap fra Laksevåg ble samtidig sendt inn til hovedstasjonen i sentrum.

Mulig storbrann

Nesdal forteller at mannskap fra tre stasjoner var innkalt til hotellet, men at ikke alle deltok i selve slukkingen.

— Vi må være føre var når det brenner i et hotell med mange gjester. Dessuten ligger hotellet på Bryggen i Bergen med den gamle trehusbebyggelsen, forklarer Nestad.

Han sier det aldri var fare for at brannen skulle spre seg til de øvrige trebyggene på Bryggen, men at det var vanskelig å lokalisere i begynnelsen.

— Det var røyk opp under taket og tok tid før vi fant frem til ilden, sier Nesdal.

Jarle Rønnestad, operasjonsleder i Hordaland poluitidtstrikt, sier at brannen trolig startet i en sjakt i 2. etasje og spredte seg oppover i bygget.

Forsinket flagging

Brannvesenet har ansvar for å få opp flaggene på kommunale bygg. Brannen på Bryggen laget litt krøll i kabalen.

— Vi er litt forsinket. Du kan si vi fikk oss en liten utfordring her, men jobber nå intenst for å få flaggene opp, sier vaktkommandør Rune Wigum i Bergen brannvesen klokken 08.40.