— Brannen var bare centimeter fra veggen til et ubebodd hus. Naboer gjorde en kjempejobb med bøtter og hageslanger før brannvesenet kom, sier Anne Kleiven.

Hev seg rundt

Hun er vokst opp i området, og foreldrene bor der ennå. Anne Kleiven holder hus litt lenger unna, men da hun så røyk fra terrassen hjemme og så at den hadde retning mot foreldrenes hus, hev hun seg rundt.

— Jeg fikk en jernrive av de som bodde nærmest brannen, og prøvde å slukke. Det var ikke så enkelt, og det var litt skummelt siden brannen spredte seg så fort. Jeg ble veldig glad da brannvesenet var på plass, sier hun.

Alt av mannskap

Brannvesenet fikk meldingen klokken 15.09.

— Jeg er usikker hvor stort område som brenner. Det var barn som meldte fra om dette, sa Tronn Eriksen, vaktkommandør ved Bergen brannvesen rett etter at meldingen kom.

Alt tilgjengelig mannskap ble sendt ut.

Naboer med hageslanger

Robin André Bjånes bor i Gamle Kollevågen, en liten kilometer fra brannstedet.

— Jeg møtte den første brannbilen på Ravnangerflaten. Det første jeg så, var mye hvit røyk på himmelen. Da jeg kom nærmere, så jeg bråtebrann og at det brant i større brakebusker. Naboer var der med hageslanger med én gang. Det brant jo helt inntil plenen, sier Bjånes.

Avgrenset av vann og veier

Vaktkommandør Tronn Eriksen hadde kort tid etter meldingen stor tro på at mannskapene skulle få rask kontroll over brannen.

— Det er et relativt lite område, og når vi ser på kartet, er det avgrenset av vann og veier. Men det kan selvfølgelig gå videre, sier Eriksen.

Slukket etter en time

En liten time senere var imidlertid brannen under kontroll.

— Vi har akkurat slukket brannen helt, vi har latt den brenne naturlig ut, sier Roger Ingebrigtsen, vakthavende brannsjef på Askøy, klokken 16.09.

Han anslår at brannområdet er på cirka åtte mål.

Høyt gress og nordavind

— Det gikk fort. Det tok fyr i fjorårsgress som er veldig høyt og tørt, så brannen føk bortover markene. Den lille nordavindstrekken hjalp også godt på brannen, sier Ingebrigtsen til Bergens Tidende.

Vann og en fjellrygg på venstre flanke var til god hjelp for at brannen ikke utviklet seg.

— Ilden har gått mot noen boliger, men veldig mange naboer har vært ute med egne slanger eller de har lånt utstyr av oss. De har vært til god hjelp, sier Ingebrigtsen.

- Trolig påsatt

Totalt var 12 mann, to store brannbiler pluss fem mindre i aksjon.

- Vet dere noe om årsaken?

— Det er et mysterium. Mest sannsynlig er brannen påsatt, men den har ikke gjort stor skade. Videre etterforskning er opp til politiet, sier Ingebrigtsen ved Askøy brann og redning.

Mannskap og biler forlot stedet cirka klokken 17.10 da brannen ifølge Iversen var helt slukket.

Har du bilder? Send MMS til 2211!

BRÅTEBRANN: De første som kom frem til brannstedet, så at det brant i gresset og i noen store brakebusker.
Steffen Ekren