• Der brenner det, sa Leif Juliussen til forvirrede politifolk. Så smalt det.

Klokken 20.01 kom en dramatisk melding: Det brenner i høyblokken i Ture Nermanns vei 9 i Fyllingsdalen.

Politimannen Geir Hatland var først på stedet. Han opplevde situasjonen som dramatisk.

— Folk i naboblokken tipset oss. Uten dem hadde det tatt lengre tid før den ble oppdaget. De sto på altanen og pekte, slik at jeg fort fant frem til leiligheten der det brant. Jeg tok meg inn i leiligheten og fant raskt ut at det brant i sengen. Jeg fikk klarert hele leiligheten med unntak av ett rom, sier Hatland.

Det var Leif Juliussen og hans kone som hjalp Hatland. Der Leif Juliussen sto, hadde han fullt innsyn.

— Jeg så at det kom noen små flammer fra altanen i leiligheten. Så ropte jeg på konen min, og vi ringte Fyllingsdalen-politiet, forteller han.

Denne kvelden gir jo uttrykket Brann-keeper en helt ny betydning. Leif Juliussen

Ifølge Juliussen dukket to politibetjenter opp. De fant ikke brannen, og måtte ha hjelp til å peke ut stedet. Dermed sparte de verdifulle minutter.

— 30 sekunder etterpå sto leiligheten i full fyr, og like etter kom brannvesenet. De var veldig raskt ute, sier han.

Har opplevd brann før

Juliussen var sikker med en gang på at det virkelig brant, og mener det ville utartet til noe mye verre om han hadde ventet med å varsle.

Han får skryt både av politi og brannvesen for sin årvåkenhet og behjelpelighet.

— Heldigvis fikk vi tips fra publikum om brannen tidlig. Det gjorde at vi hadde god kontroll. Men det er alltid kritisk når det brenner i en blokk som denne, sier vakthavende brannsjef Leif Linde til bt.no.

Det er ikke første gang ekteparet opplever brann. For halvannet år brant det i deres egen blokk, etter at en frityrgryte kom ut av kontroll. En leilighet måtte totalrenoveres.

— Jeg så si at jeg har vært litt borti dette, sier han tørt.

Brann-keeper

Juliussen er keeper på tirsdagsklubben till Brann, seniorlaget der flere av klubbens legender med Helge Karlsen i spissen spiller. Der har han vært med i tre år, og før det var han keeper for Frøya.

— Denne kvelden gir jo uttrykket Brann-keeper en helt ny betydning, sier han.

For alle Brann-interesserte: Veterankeeperen har stor tro på Piotr Leciejewski før sesongstart.

— Han blir bare bedre og bedre, sier Juliussen.

Takker de som meldte fra

Alle nødetater rykket ut med mye mannskap, biler og utstyr til høyblokken. Vakthavende brannsjef Leif Linde sa dette til bt.no ved 20.30-tiden:

— Vi har nettopp slukket brannen, som startet på et soverom. Det var ingen personer hjemme da brannen oppsto. I leiligheten er det store skader. Vi har luftet ut. Andre leiligheter skal ikke være påført skader, sier Linde.

Hele den tolv etasjer høye blokken ble evakuert, men mange eldre klarte ikke å komme seg ut. Brannvesenet måtte sende opp helsepersonell for å ta hånd om dem.

De kunne imidlertid ikke gå inn før brannen var slokket.

Klokken 20.24 hadde brannvesenet fått kontroll over flammene, og de fleste beboerne kunne gå tilbake til leilighetene sine.

— Det er ikke funnet folk eller dyr i leiligheten, som ble gjennomsøkt av røykdykkere, opplyste vaktkommandør i Bergen brannvesen, Torstein Nerås.

Ukjent årsak

Operativ leder for helse, Gerry Birkeland, bekrefter at ingen ble skadet i brannen.

— Men vi måtte evakuere en del folk. Vi tok oss opp i blokken for å hjelpe eldre så snart brannen var slukket, sier Birkeland til bt.no.

Hvorfor det begynte å brenne i sengen vet man foreløpig ikke noe om foreløpig.

Geir Hatland som var først inn i leilighet, sier at det brant i en seng, mens Juliussen mener han så julelys på atlanen ta fyr.

RØYK: Det kom mye røyk ut fra en leilighet i syvende etasje.
OLE VALAKER
INGEN SKADET: Gerry Birkeland, operativ leder for helse, forteller at ingen kom til skade.
OLE VALAKER