Torsdag ettermiddag ble det slått full alarm på Flesland, etter at et fly på vei inn til landing meldte om problemer med den ene motoren. Alle nødetatene rykket ut.

Vaktsentralen ved Bergen brannvesen opplyser at flyet har indikasjoner på brann.

— Det er en Widerøe-maskin fra Bodø som har fått problemer. Det er en besetning på fem om bord, men ingen passasjerer, sier Alf Sognefest, terminalsjef på Flesland.

Alarmen gikk klokken 17.18. Rullebanen ble ryddet og mannskapet foretok en kontrollert nødlanding med en motor få minutter senere.

— Flyet landet uten problemer og ble rutinemessig skumlagt. For øyeblikket er derfor rullebanen stengt, men vi regner med at det blir kortvarig, sa Sognefest til bt.no i 17.30-tiden.

- Brann i en motor

Flyet er av av typen Dash 8 Q400. Det er Widerøes største maskin og har plass til 78 passasjerer.

— Det skal ha vært et branntilløp i den ene motoren. Flyet landet fint med én motor. Vi har brannvesenet og våre folk på stedet, sier Jan Steimler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Han forteller at ingen av besetningen på fem skal være skadet. Vaktkommandør i Bergen brannvesen, Torstein Nerås, bekrefter at det var brann i en motor.

— Mannskapet hadde indikasjon på at det var brann i motoren og det ble konstatert at det var riktig. Den var slukket før flyet landet, og personene kom seg uskadet ut, sier Nerås.

Flyet skal ha vært på rutinesjekk i Bodø, og var ikke i rute.

— Crewet hadde vært på en rutinesjekk med flyet i Bodø og skulle tilbake til Bergen lufthavn der maskinen etter planen skulle fly med passasjerer til Aberdeen i Skottland klokka 17.40. Da varsellampen som indikerer brann ble tent, ble de to brannslukningsapparatene som er koblet til motoren utløst, sier informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

- Trolig en indikatorfeil

Brannen ble meldt slukket klokken 17.40. Det var fem personer om bord, flykapteinen, styrmannen og tre flymekanikere, men ingen passasjerer. De er tatt hånd om av helsepersonell.

Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Widerøe, sier til bt.no at flyet fikk indikasjoner på brann like før innflygning på Flesland.

— Da er prosedyren «mayday» og full utrykning. Pilotene fikk så indikasjoner på at det interne slukningsanlegget skal ha slukket branntilløpet. Så det brant ikke da flyet landet sier Kongsteien.

Han forteller at besetningen om bord skal debriefes, før videre oppfølging vurderes. Flyet og motoren skal sjekkes av teknikere.

Den første inspeksjonen av motoroen har ikke vist tegn til brann. Røyken fra motoren skyldes trolig det interne slukningsanlegget, sier Kongsteien.

— Mest sannsynlig har det vært snakk om en indikatorfeil, ikke brann.

Flyet vil bli undersøkt av Statens havarikommisjon for transport.

Flytrafikken stengt

Flesland var stengt i halvannen time etter hendelsen.

Alle kveldens avganger er forsinket, stort sett en time eller to. Flere innkomne fly er dirigert videre til andre flyplasser, andre sirkler fortsatt over Flesland mens de venter på å lande.

Klokken 18.30 er Widerøe-flyet i ferd med å fraktes vekk fra rullebanen.

— Havarikommisjonen har frigjort flyet, og vi skal nå ta en inspeksjon av rullebanen. Vi regner med å åpne flyplassen i 19-tiden, sier terminalsjef Sognefest.

Flesland ble åpnet igjen klokken 18.54.

— Folk må nok regne med forsinkelser utover kvelden, dessverre, sier Sognefest.

INGEN SKADET: De fem om bord er fysisk uskadd.
2211-TIPSER
SLUKKET: Her blir flyet dynket av brannvesenet.
2211-TIPSER