— Boligblokken har fått store røykskader, og det drives med utlufting. Ingen får vende tilbake til sine leiligheter i dag, sier operasjonsleder Agnar Austerheim i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til bt.no litt etter klokken 09.00.

20 voksne og åtte barn ble evakuert fra sine leiligheter, og sendt til Almås hotell. Ytterligere ni personer ble brakt til sykehus med røykskader.

— Ingen av dem skal være alvorlig skadet. De er alle utskrevet fra sykehuset, og blir etter hvert brakt til Almås hotell, der det vil bli avholdt informasjonsmøte, sier Austerheim.

- Mye røyk på stedet

Beboere fikk lørdag formiddag hente ut personlige eiendeler fra sine leiligheter. De vil ikke kunne vende tilbake til sine leiligheter før tidligst mandag.

Meldingen om brannen kom klokken 06.17 lørdag morgen. Politi, brannvesen og helsepersonell ble sendt til stedet.

— Da vi fikk melding om at det var folk som ikke kom seg ut av leilighetene sine, slo vi full alarm, sier brannsjef Børge Presthaug til Sunnhordland.

Brannvesenet måtte hjelpe enkelte ut av leiligheter i 3. etasje.

— Det var kraftig røykutvikling. Røyken spredde seg til hele huset, sier brannsjefen.

Brannvesenet fikk kontroll i åttetiden.

— Selve brannen skal nå være under kontroll. Det er mye røyk på stedet, og litt uoversiktlig. Arbeid på stedet pågår fortsatt. Brannvesenets røykdykkere har søkt gjennom bygget, og ingen er funnet inne, sa operasjonsleder Torger Stødle til bt.no i 07.30-tiden.

Brannårsaken er ukjent

Leilighetskomplekset ligger i Kjøtteinsvegen på Stord. Brannen har startet i kjelleretasjen, i det som beskrives som et bomberom som er blitt brukt som forsamlingslokale.

— Brannen er konsentrert om et begrenset område i kjelleren. Det er røyken som har skapt problemer, sier Austerheim.

Stord kommunes kriseapparat er iverksatt, med Almås hotell som mottaksbase.

— Vi har noen omsorgspersoner på stedet, og andre er på vei. Klokken 10.00 skal vi ha et felles informasjonsmøte med politi og brannvesen, sier Knut Gram, beredskapsansvarlig i Stord kommune.

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Politiet vil i helgen foreta taktisk etterforskning, mens teknisk åstedsundersøkelse vil starte mandag.

Svein Olav Langåker, Avisa Sunnhordland