Klokken 06.36 søndag fikk brannvesenet i Bergen melding om at en mann vandaliserte postkasser i et borettslag i Nebbestølen. Like etter fikk de melding fra en beboer om at det luktet svidd.

— Da vi kom frem ble det konstatert brann. Det var tjukt med røyk i gangen, sier operasjonsleder Gustav Landro ved Hordaland politidistrikt.

Brannvesenet var raskt på stedet og røykdykkere gikk inn i huset.

I malingsspann

— Det viste seg at brannen hadde startet i et malingsspann i kjelleren. Oppgangen ble fort fylt med giftig røyk. Folk fikk beskjed om å holde seg inne i leilighetene, sier Landro.

— Så lenge dørene ble holdt lukket, ville det ikke komme røyk inn i leilighetene, sier Arne Corneliussen i Bergen brannvesen.

En livløs mann (34) ble litt senere funnet i en bod ved inngangspartiet. Han ble kjørt med ambulanse til Haukeland sykehus.

— Det er uklart om han har fått røykskader eller om det er rusrelatert, sier Landro.

Mistenkt for å ha tent på

Klokken 11.20 hadde mannen våknet til og skal være i forholdsvis god form.

Politiet mistenker at mannen har startet brannen i malingsspannet og deretter lagt seg i boden.

— Jeg har aldri hørt om en brann som har startet av seg selv i et malingsspann, sier Landro.

— Selvantenning kan skje, men da må det være andre stoffer oppi malingen. Dette er påfallende, sier Arne Corneliussen i Bergen brannvesen.

Fengslet på Haukeland

Mannen er satt i fengslig forvaring av politiet, selv om han ligger på Haukeland. Når han er i form til det, vil han bli avhørt.

Politiet mistenker at mannen har vært ruset.

— Vi har sikret oss blodprøve av ham, sier Landro.

Politiet kjenner ikke til om mannen har noen tilknytning til borettslaget, men det skal ikke være spor etter innbrudd. Saken etterforskes av politiet i Bergen Vest.