• Det er helt lovlig, men bøndene får svi om de ikke har kontroll, sa brannvesenet. Det hadde de ikke. Alt disponibelt brannmannskap ble sendt ut i Austevoll.

Røyken steg opp mot himmelen over Austevoll torsdag. BT fikk inn flere meldinger om storbrann i formiddag.

— Det ser stort ut herfra. For meg ser det ut som det brenner på Stolmen, og det har det gjort i flere timer. Og det blåser en del her nå, sa Lars- Gunnar Rolfsnes. Han Stod på Bømlo og så over fjorden.

— Det ser voldsomt ut herfra. Og jeg er på Stolmen, men det er ikke her det brenner. Det røyklegger hele horisonten. Kan det brenne på Selbjørn? tipset en mann på Stolmen oss.

Even Hekland kjørte forbi med hurtigbåten og tok bilder av det på avstand.

— Det har brent relativt mye da. Allerede da vi dro sørover i to-tiden så brant det, men da var det kontrollert bråtebrann.

Ute av kontroll

Vaktkommandør Torkjell Helle i Bergen brannvesen. som også har ansvar for blant annet Austevoll, sa til BT torsdag ettermiddag bøndene ikke lenger hadde kontroll.

Brannvesenet hadde 14 mann på stedet, i tillegg var det ifølge Helle minst 20 mann med fra gruppen som startet brannen som kom ut av kontroll.

— Brannen bekjempes nå fra flere flanker. Alt disponibelt mannskap på Austevoll er sendt ut. Flere hundre mål er brent, men en del av dette ble kontrollert brent tidligere i dag, sa Helle.

Kl. 19.19 meldte imidlertid politiet at brannen på Selbjørn var under kontroll.

Var kontrollert

Da BT snakket med ham tidligere i dag så kunne kan fortelle at bøndene brant ned lyng i kontrollerte former.

— Brannsjefen i Austevoll har gitt tillatelse til bønder å svi av lyngen på tre steder i Austevoll. Det er ved Vindesvåg, i Bekkjarvik og i Kolbeinsvåg, sier vaktkommandør Torkjel Helle i Bergen Brannvesen.

— Er dere på stedet og passer på?

— Nei, dette har bøndene selv kontroll på. Kommer det ut av kontroll er de som får svi, sa Helle.

— Dette er under kontroll. De har om lag tyve personer som passer på brannen, sa brannsjef John Levi Weløy i Austevoll tidligere på dagen torsdag.

FRA FLESLAND: Brannen ser slik ut fra Lilandshaugen på Flesland. - Det ser voldsomt ut og det blåser, sier tipser.
2211-tipser
FRA BØMLO: Det er en stor brann i Austevoll og det blåser. Slk ser det ut fra Bømlo.
Lars- Gunnar Rolfsne