I februar sa byråd Liv Røssland at tidsplanen for rehabiliteringen for Møhlenpris skole lå fast: Åpning før skoleårets start i 2015. Uttalelsen kom etter at byrådsavdeling for barnehage og skole hadde antydet at det kunne holde hardt å holde timeplanen.

Nå er det klart at byrådsavdelingen hadde rett, og at kommunen trenger mer tid: En ny reguleringsplan må utarbeides på Møhlenpris. «Arbeidene ved skolen vil tidligst være ferdig til årsskiftet 2016/2017», heter det i en pressemelding som kommunen sendte ut mandag.

— Vi har gått gjentatte runder med alle involverte etater, og ser at vi ikke kommer unna å lage en reguleringsplan. Det tar tid, sier Liv Røssland (Frp), byråd for finans, eiendom og eierskap. Ifølge byråden er det særlig barnehagedelen, med dens arealkrav, som gjør en reguleringsplan nødvendig.

- Ikke vært klart tidligere

— Vi er ikke overrasket, for å si det slik. Vi er vant til utsettelser, sier Cathrine Lindtner, leder av FAU-utvalget ved Møhlenpris skole.

Den opprinnelige tidsplanen ble presentert i mars i fjor, da rehabiliteringsvedtaket ble gjort i bystyret.

Røssland mener de var i god tro da de sa at den nyoppussede skolen skulle stå klar for innflytting til skolestart 2015.

— Planen bygde på det vi visste da.

- Hva har endret seg siden den gangen, og siden februar i år?

— Vi ser at vi ikke kommer unna reguleringsplanen, fordi dette skal være et oppveksttun. Dette har ikke vært like klart tidligere, sier Røssland. Kommunen viser også til at oppussingen blir omfattende og komplisert, fordi bygningsmassen er verneverdig.

- Hva skjer med brakkeskolen ved Johanneskirken?

— Den midlertidige skolen der må bestå til rehabiliteringen er fullført. Det sier seg selv, sier Røssland.

Fornøyde med brakkene

Styreleder Tormod Carlsen i Sydnes og Nøstet Velforening mener det har vært innlysende at byrådets tidsplan ville sprekke. I februar beskyldte Røssland ham for kunnskapsløshet i Bergens Tidende, etter at han kritiserte fremdriften i prosjektet og stilte spørsmål ved lovnaden om å bli ferdige i 2015.

— Da er det spesielt av byråden å beskylde oss for å mangle kunnskap, når vi bare påpekte det helt åpenbare, som kommunen nå bekrefter, skriver Carlsen i en e-post. Han mener utsettingen kommer beleilig for kommunen, fordi de da kan skyve på de største kostnadene.

FAU-leder Lindtner sier de er godt fornøyd med den omstridte brakkeskolen, som også førte til at et gammelt hestekastanjetre ble hogget ned, til kraftige protester.

— Det viktigste for oss er at sluttresultatet blir bra. Vi lever godt med det skolebygget elevene har nå, sier Lindtner. Hun vil ikke bli overrasket om det kommer ytterligere forsinkelser.

Heller ikke Røssland kan love at den nyoppussede skolen faktisk vil stå klar til nyttår 2017.

— Først når kontrakt og fremdriftsplan er godkjent av entreprenøren kan vi gi en endelig sluttdato for prosjektet, sier Røssland.