Ved semesterstart står 1200 studenter i boligkø hos Studentsamskipnaden i Bergen (SiB).

Samtidig er det klart at det ikke blir byggestart denne høsten for de 500 planlagte studentboligene på Grønneviksøren ved Store Lungegårdsvannet. Prosjektet kan tidligst stå ferdig høsten 2010.

_Les mer:

Byråden: — Følger skjema_

— Vi sitter og rister. Det er frustrerende å måtte vente. Vi ville gjerne hatt boligene ferdig til neste semesterstart. Vi klarer det kanskje høsten 2010, sier Thorbjørn Haug, direktør for studentboligene i SiB.

Ansiktsløft på Hatleberg

I en artikkel i Bergens Tidende i fjor vår lanserte SiB store utbyggingsplaner for flere hundre studentboliger i Bergen. 500 boliger på Grønneviksøren, 75 familieleiligheter på Fantoft, 14 familieleiligheter og barnehage i Jekteviken. Men reguleringsplanene er ennå ikke godkjente.

— Vi er fullstendig avhengig av at Bergen kommune har trykk på denne saken, sier Haug.

— Synes du kommunen somler?

— Vel. Vi hadde håpet det tok mindre tid.

_Les mer:

Rektor krever fortgang_

Samtidig som nye byggeprosjekter står i byggesakskø må Samskipnadens eksisterende boliger rehabiliteres. 500 hybler på Hatleberg skal over en treårsperiode få seg et realt ansiktsløft, og leiligheter på Natland skal pusses opp.

— Skammelig

For å gi husløse studenter tak over hodet vurderer SiB et prøveprosjekt med brakker på Hatleberg, Natland eller Fantoft neste år.

— Vi vil selvsagt ha bedre standard enn anleggsbrakker, og jeg tror studentene vil kunne trives med det.

— Er ikke dette en kriseløsning?

— Jo, men med så stor mangel på boliger og med store rehabiliteringsprosjekter, velger vi å se på det som en god løsning.

_Les også:

Rimelig å campe_

Studentliv på brakke tiltaler imidlertid ikke Ben Holan, leder av Norsk Studentunion i Bergen (NSU).

— Dette understreker bare behovet for å få gjort noe med boligsituasjonen i byen. Det er skammelig å ta imot nye studenter og tilby dem brakker, sier Holan.

- En kjempeutfordring

Etter flere år med lave statlige overføringer til studentboliger kom Bergen og SiB godt ut i 2007 og 2008. 179 boliger i fjor, 160 i år og løfter om prioritet også neste år synes SiBs boligdirektør er vel og bra.

— Men det er fortsatt en kjempeutfordring for oss å klare bygging av nye boliger innenfor rammen av de overføringer vi får fra staten. Vi har absolutt ikke råd til å betale for dyre tomter, sier Haug.

— Bergen har vunnet to år på rad, men tilskuddene på 250.000 kroner pr. ny bolig er ikke nok. Hvis ikke tilskuddet økes, vil bare husleien øke, sier NSU-leder Holan.

Hva mener du om studentenes boligsituasjon? Si din mening!

Strand, Knut