Christian Kirkefjord (39) fra Bergen Cykleklubb har vært konkurransesyklist i mange år. Han har aldri blitt skadet — før søndag.

Tre kilometer før mål i Stord Rundt tettet det seg kraftig til. Rundt 30 syklister lå i feltet og kjempet om seieren.

Klokken 12.40 får politiet varsel om en massevelt. Flere ble skadet, men de slapp unna med kragebeins- og ribbeinsbrudd.

Unntaket var Kirkefjord, som mandag kveld ligger på ortopedisk avdeling på Haukeland universitetssykehus i Bergen. MR-scanningen påviste brudd i sjette ryggvirvel.Heldigvis unngår han å bli lam.

Skjedde på rett strekning

Kirkefjord falt av sykkelen og slo hodet mot en stein. Det førte til bruddet. Uhellet skjedde like nord for Førlandskrysset på E 39 på Stord.

— Det var ingens skyld. Det skjedde på en rett strekning og det gikk ekstremt fort. Noen hektet i et forhjul og velten spredte seg, sier den erfarne rytteren som ønsker ikke å bli fotografert.

— Jeg er ikke så fotogen nå, sier han tørt.

Kirkefjord mistet bevissheten da han landet.

— Jeg fikk pusteproblemer, men da ambulansen kom, fikk jeg oksygen-tilførsel. De som tok imot meg på Stord, var utrolig proffe, sier han.

Han ble overført spesialister på Haukeland etter en time.

— Jeg har aldri veltet under landeveisritt før. Jeg har klart å komme meg unna alle ulykker, men nå var det min tur.

Flere dødsulykker

Det har vært flere tragiske hendelser under sykkelritt de siste årene:

— Det er flere og flere med høyt ambisjonsnivå, sier han.

Lang vei tilbake

Det regnet tungt på Stord søndag formiddag slik at vegbanen var veldig glatt. Arrangøren opplyste at det var flere mindre velt i tillegg til masseveltet. Blant annet et velt et annet sted på Rommetveit og et på Heiane.

De fleste brudd i ryggen skjer hos eldre mennesker med beinskjørhet. Med ved alvorlige ulykker, som Kirkefjords, kan ryggen også brekke, og det er fare for å bli lam i kroppen nedenfor bruddstedet.

Det skjedde altså ikke. Likevel må han være forberedt på en lang rekonvalens.

— Jeg kommer meg på sykkelen igjen, men det blir en lang vei tilbake, sier han.