Det fosser smeltevann i Modalen. Dundrende vannmasser styrter ut fra høye fjell på begge sider av det lille samfunnet. Våren er støyende tilbake.

Som en spa

Bt.no vil dokumentere støynivået med lydmåler. På et bord i sjøkanten står lydmåleren midt mellom de store fossene. Suset gir et utslag på 63 dB. Langt over «hus på landet», faktisk er det dobbelt så høyt som »en vanlig samtale på en meters avstand». (Se faktaboks. En økning på 3 dB betyr en dobling i lydnivå.)

— Jeg syns det er en avslappende og beroligende lyd. Det er som en spa - en gratis spa, sier Kristin Nåmdal. Hun er født og oppvokst i Modalen og kan ikke tenke seg et liv uten fossedur.

— Du skulle vært her tidligere, sier hun. - For noen uker siden var det mye mer vann i fossene. Men det er aldri plagsomt, insisterer hun.

— Skulle det blitt stille, ville jeg ikke fått sove.

— Nei, det er bare beroligende, sier Ragna Raknes, som har landsted i Modalen og bor der halve året.

— Jeg merker ikke noe til lyden når jeg har vært her en stund. Men aklimatisere seg etter å ha bodd i Bergen, må man jo.

Kan være fire ganger mer

  • Jeg vokste opp utenfor den militære flyplassen i Bodø. Der var det bråk, der.

Gisle Heimly har vært rektor ved skolen i Modalen i noen måneder Huset hans ligger utsatt til for fossedur, men mener fossene først og fremst er et vakkert syn.

— Det kan være litt slitsomt en gang i blandt. Når snøsmeltingen er på det sterkeste kan fossene være tre - fire ganger så store, sier han. Men de dagene det bråker mest er vi inne likevel. Det er ofte på regnværsdager at fosseduren er på det høyeste.

Verre enn gatelarm

  • Om vi sier at fire ganger så mye vann betyr en firdobling av lyditensiteten, kan vi legge på 6 dB (3 dB er en fordobling, de neste 3 dB en fordobling igjen), sier førsteamanuensis Kjartan Jh Olafsson ved universitetet i Bergen.

— Bortimot 70 dB er ganske mye lyd, sier han.

Da er fosseduren et sted rundt «gatelarm». Modalen en ikke en stille naturidyll når så store vannmasser er på vei ned mot fjorden.

— Lyden er den samme som når brus tømmes opp i et glass, sier førsteamanuensisen. - Bare mye sterkere, naturligvis. I brusglasset stiger små bobler opp og sprekker. I en foss blir vannet blandet med store og små luftbobler på veien ned. Når fossen treffer bunnen, blir boblene knust. Dette er en vesentlig del av lyden man hører, men mye lyd kommer også fra vannet som klasker mot fjellet.

Kristin Nåmdal er innfødt, men må innrømme at innflyttere kan oppleve fosseduren som enerverende.

— Man må bo her i et års tid før det blir en vane, tror jeg.

Jo Hjelle
Jo Hjelle
Jo Hjelle