— Tenk hvor uholdbart det ville blitt i byen dersom ikke parkeringsbetjenter hindret at folk parkerte overalt, sier hun.

50.000 misfornøyde kunder

Men det er et langt steg fra å bli sett på som et nødvendig onde, til å bli betraktet som et gode. En gjennomgang av BTs tekstarkiv viser at Bergen Parkeringsselskap ikke akkurat befinner seg på popularitetstoppen. Selv med serviceplattform og en smidigere håndtering ute på gaten; utdeling av 50.000 parkeringsbøter for det de aller fleste vil kalle bagatellmessige forseelser, gjør at parkeringsselskapet har et naturlig handikap.

Parkeringsselskapet har vært i hardt vær på grunn av firkantet regelrytteri. Det har gått så langt at finansbyråd Trond Tystad har akseptert inntektsnedgang slik at parkeringsbetjentene kan utvise mer skjønn på gateplan. «En utfordring» er den nye direktørens moteriktige betegnelse på den jobben hun skal gjøre. Men tankene hun har gjort seg om hva hun skal gjøre med selskapet, vil hun ikke dele med andre.

Bedre inntjening

— Jeg synes ikke det er riktig av meg å gå ut offentlig før jeg har vært i dialog med de ansatte. Jeg har mange tanker og ideer, men de vil jeg dele med de ansatte først.

— Sett fra utsiden, hva oppfatter du er selskapets største utfordring?

— Jeg er ikke lenger helt på utsiden, selv om det ennå går en stund før jeg tiltrer. Men de to viktigste utfordringene er å sørge for en så god inntjening som mulig på drift av parkeringsanleggene. Og så må vi synliggjøre for byens befolkning at parkeringsselskapet er viktig.

Borghild Lekve er siviløkonom. Hun skrev i sin tid en oppgave om effektivitet i offentlig sektor.

— Uten at jeg dermed har sagt at effektivisering er det første som skal gjøres i parkeringsselskapet.

Tidligere RV-er

Hun har politisk bakgrunn fra RV i bystyret. Men 20 år etter at hun sto på bystyrets talerstol og kjempet aktivt mot porno, er den aktive politikken et for lengst tilbakelagt stadium.

Nå er hun opptatt av endringsprosesser, og alt det «spennende som skjer i skjæringspunktet mellom privat og offentlig sektor».

— Jeg er siviløkonom og har med meg den økonomiske tenkningen i alle jobber, sier hun og mener det ikke som noen advarsel.

For Lekve trenger ikke å advare noen. De som kjenner hennes bakgrunn vet at hun er tøff nok. Rapporten hun skrev som slaktet den totale mangelen på økonomisk styring og kontroll i det fylkeskommunale barnevernet, satte i hvert fall spor etter seg.

— I alle jobber jeg har hatt, har jeg vært opptatt av utvikling og endring, sier hun.

Og da er vel målene tydelige nok. Før jul en gang er hun trolig på plass for å vokte parkeringsselskapets gode navn og rykte.

SNART PARKERT: Før jul tar Borghild Lekve til som direktør for Bergen Parkeringsselskap. Hun skal markedsføre selskapet som et gode for Bergen og bergenserne.
Foto: Roar Christiansen