Piloten har fått et forelegg på 10.000 kroner.

— Dette er bare tull. Jeg er lei hele saken, sier mannen og legger ikke skjul på at han er uenig i at fortjener straff. Men forelegget har han akseptert.

Politiet reagerte

Det var fredag 5. juli i år at politiet var til stede under åpningen av Bygdalarm. Ved 18-tiden så de et lite fly komme inn over Øystese.

De to politibetjentene reagerte på at det kom i lav høyde over festivalområdet ved Hardangerfjorden. Flyet passerte over scenen der det var samlet folk og musikere.

Det fløy rett over festivalområdet, ifølge politiet. Deretter landet det på Hardangerfjorden.

- Uforsvarlig

— Det kom i en klar rettlinjet innflyging før det landet på fjorden. Vi er av den oppfatning av at piloten burde ha valgt en annen kurs dersom han skulle lande på fjorden, sier Harald Bilberg.

— Å komme 15 meter over scenen der det er samlet en stor folkemengde, er uforsvarlig. Vi har ilagt piloten et forelegg på 10.000 kroner for brudd på Luftfartsloven, legger politijuristen i Hordaland politidistrikt til.

— Patruljen oppsøkte piloten hjemme, og da sa han at flygingen var avklart med festivalledelsen, sier Bilberg.

— Etterforskningen viste imidlertid at dette ikke var tilfelle, legger han til.

- Avbrutt landing

I senere avhør skal mannen ha forklart at han ikke planla å fly over festivalområdet. Mannen stiller seg sterkt kritisk til politiets håndtering av saken.

— Det var snakk om en avbrutt landing. Jeg er lei hele saken, sa han da Bt snakket med ham på mandag.

BT har vært i kontakt med festivalledelsen og en fotograf som fotograferte under hele festivalen. Ingen av dem la merke til flyet. Ifølge politiet skal flere mennesker ha blitt engstelige som følge av flygingen over området.