Har du noen gang tenkt over hvordan det hadde sett ut i sentrum hvis det ikke ble ryddet hver morgen? Disse bildene, tatt klokken åtte i går morges, viser hvordan Bergen sentrum fortoner seg en helt vanlig søndag morgen. Og det blir bare verre.

— Bossmengden i sentrum er mer enn firedoblet på de siste ti årene, sier driftsleder Arne Jakobsen i Ren Bergen.

Mye av økningen blir tilskrevet fastfood-eksplosjonen. Ifølge Jakobsen har antall gatekjøkken i sentrum økt fra fire i 1994 til 17 i år.

— Det er utrolig mange som setter fra seg tomemballasje på en benk, i stedet for å legge det i søppelkassen rett ved siden av. Det er ren og skjær slendrian, mener Jakobsen.

Halvspiste poteter

Natt til forrige fredag var BT med på feietur med kostebilfører Geir Rong i Ren Bergen. I løpet av en fire timers nærstudie av sentrumsgatene, er det bare å konstatere at bergenserne gir blanke i hvor de gjør av avfallet sitt.

Det er beskjedent med folk på byen denne natten. Likevel flyter det med tomme rusbrusflasker, pizzakartonger og istykkerrevne valgbrosjyrer på Torgallmenningen.

Den blå steinen er prydet med flere tomme brusbegre, halvspiste bakte poteter og hamburgerdressing. Rett nedenfor har noen slengt en full kyllingmiddag rett i bakken. Den lille fontenen ved siden av flyter over. Ikke av vann, men av pølsepapir og servietter.

Synet må da være nedslående for en renholdsarbeider? Nei da.

— Dette er faktisk en fin natt. I dag skal jeg klare å være ferdig til syv, smiler Geir Rong.

— Det pleier å se mye verre ut. Det største problemet er matavfallet. Jeg lyger nok ikke hvis jeg sier at 60 prosent av all maten ligger igjen på bakken til oss.

Koster 10-12 millioner

Politivedtektene for Bergen slår fast at det er forbudt å kaste fra seg flasker, papir, tyggegummi eller annet avfall. Overtredelse av forbudet kan straffes med bøter.

Men hvis politiet skulle skrevet ut bøter til enhver som slenger fra seg kebaben halvspist, ville de knapt fått tid til å gjøre noe annet.

— Jeg tror ikke det er mulig for politiet å få bort dette uvesenet, sier sjefen for Bergen Sentrum politistasjon, Bernt Adler Solberg.

Om nettene må Ren Bergen ha tre kostebiler i aksjon for å samle opp alt søppelet. Arbeidet med å plukke og koste opp boss i Bergen sentrum koster kommunen mellom 10 og 12 millioner kroner hvert år.

Klandrer ikke kioskene

Arbeidet begynner allerede klokken 23 om kvelden. Først i sjutiden om morgenen (elleve i helgene) er gatene presentable. Da ligger alle nattens etterlatenskaper godt skjult i en container i Møllendalsveien, langt ute av syne for byens befolkning og alle turistene.

— Når været er godt kan vi i løpet av en enkelt helg samle opp 4-5 tonn boss fra gater og bosskorger i sentrum, sier driftsleder Arne Jakobsen.

Selv om en betydelig del av haugen er matavfall, vil ikke Jakobsen klandre gatekjøkkenene for tilgrisingen.

— Betjeningen på Dolly Dimple's, 7-Eleven og McDonald's gjør en kjempejobb med å rydde opp utenfor. Det er kundene som er problemet. Folk som er ute på nattetid, har en helt annen atferd enn de har på dagtid, sier Jakobsen.

-

Ikke jobb for politiet

— Hva må til for at folk skal ta seg sammen?

— Jeg liker ikke å true med politiet, men det hadde kanskje vært en idé for å få folk til å skjerpe seg. Da kunne vi kanskje bruke noen av renholds-millionene på andre ting, sier driftslederen.

Men politistasjonssjef Bernt Adler Solberg er lite lysten på å sende betjentene sine ut for å bøtelegge grisete bergensere.

— At vi skal gå rundt og pirke i folk som ikke har oppdragelse nok til å bruke et søppelspann, vil ikke føre til noe. Men jeg har ikke noe godt svar på hva som skal til for å løse problemet, sier Solberg.

EN NATTS FANGST: Her på BIRs anlegg i Møllendalsveien ender alle nattens etterlatenskaper. Ti-tolv tonn med søppel hver natt koster ti-tolv millioner hvert år. <p/>FOTO: ARNE NILSEN