Nabo Morten Grantangen (41) er oppgitt over folks holdninger. Han bor like ved BIRs returpunkt på Landåstorget og er kraftig lei av alt bosset som flyter der.

— Jeg blir irritert fordi det er så ekstremt unødvendig. Det verste er at folk setter igjen alt mulig. Det fyker plast og papir over alt. Vi kan feie fortauet den ene dagen og så ser det ut som søttende mai midt i by’n den neste, sier Morten Grantangen.

Mange legger ikke engang pappeskene sine inn i konteineren, men bare setter alt sammen ved siden av. I tillegg kvitter folk seg med alt mellom himmel og jord. Bildene viser alt fra høyttalere og PC-skjermer til hageavfall.

Gir blanke blaffen

— Bare i natt kom det fem sekker med gress, sier Grantangen.

Han kjefter når synderne setter fra seg noe de ikke skal.

UNØDVENDIG: Kartonger, som fint hadde gått i pappcontaineren, om de først hadde blitt tråkket flate. FOTO: MORTEN GRANTANGEN

— Folk setter fra seg hva som helst når som helst, også bedrifter i området. Og får de kjeft, så tar de det med seg igjen. Men en halvtime senere har de vært tilbake med det. De tenker sikkert «herregud for en idiot», om meg som kjefter. For de gir åpenbart blanke blaffen, sier han.Han synes BIR gjør en god jobb.

— BIR kommer tre ganger i uken og rydder opp, men her kommer det nytt boss hele tiden, sier han.

Sofa på fortauet

I årevis har Bergens Tidende hatt reportasjer og bilder fra ulike områder i Bergen, der man sliter med at folk ikke rydder opp etter seg. Bosset flyter, og det kan tidvis se ut som hele flyttelass blir etterlatt på fortauet.

— Like nedi Kristoffer Jansons vei står det en sofa, som noen har gått fra midt på fortauet. Gjenvinningsstasjonen i Møllendalsveiener ikke så veldig langt unna. Hvis man ikke har egen bil, kan man likevel løse det. Hvis noen kjøper ny sofa, så kan man vel få dem som leverer til å ta med den gamle? Elavfall kan man levere til alle butikker som selger elektriske varer. Og det er stadig noen som annonserer at de kjører vekk boss for folk.

Har et godt system

Grantangen mener BIR kan kutte ut hele returpunktet og hellersette inn mindre returpunkt for privat bruk. I borettslaget der han bor, har de nå lås på lokket til bosskonteinerne, for å hindre at uvedkommende fyller opp med boss.

— Jeg lurer på hva bossynderne tenker, hvilke holdninger de har til samfunnet og fellesskapet. Vi har jo et godt system for gjenvinning, men de bryr seg ikke, sier han.

Synes du det er greit å sette fra seg boss ved siden av konteinere? Syng ut under!