Knut Schjelderup Bjerke har vært aktiv i velforeningen i årevis. Han bor i nærheten, og ser ingen ende på bossproblemene

— Vi rydder her i området rundt broen jevnt og trutt, og du aner ikke hva vi finner.

Han rister på hodet, og hjelper Terje Ellefsen fra BIR med å brette Ikea-kartonger og stappe dem inn i den tomme containeren.

Ellefsen er kontrollør i BIR. Han sjekker returpunktene, rydder og prøver å oppspore synderne. Av og til klarer han det.

Finner spor i bosset

— Da vi ryddet her i går, fløt det utover. Fire her på Møhlenpris vil få en regning på 1800 kroner hver. To norske navn, to utenlandske. Håper det hjelper, for dette er veldig frustrerende, sier Ellefsen, og påpeker:

— Se nå bare her. Med en gang noen legger fra seg utenfor containerne, så smitter det over på andre.

- Hva finner dere ved returpunktene?

— Senger, sofaer, kofferter, malingsspann, elektronisk utstyr, gulvtepper ... Men verst av alt er det når folk slenger fra seg svarte bossekker. Da er det noen som ikke klarer å holde fingrene borte, de river opp for å lete etter klær eller annet de kan bruke, tømmer ut og griser til. Det ser ikke ut. Hvis det er matavfall der, kommer rotter og fugler.

- Er det forskjell på bydelene?

— Det er noen steder som peker seg ut, dette er ett av dem. I tillegg har vi Statsminister Michelsens vei og Indre og Ytre Arna, og til dels Nygårdshøyden. Men alt er ikke fra folk i nærområdet, noe er også tilkjørt fra andre steder.

- Er det nordmenn eller andre som roter til på denne måten?

— Det virker som det er mange østeuropeere blant dem. Vi finner mange sigarettpakker derfra. Det ser ut som de har en helt annen kultur når det gjelder søppel. Når vi snakker til dem, kaster de bare ved et annet returpunkt. Det ser ikke ut som de bryr seg, sier Ellefsen.

Tina Skudal, informasjonsansvarlig i BIR, forteller at bosset gir dem mye ekstraarbeid.

— Vi har folk som bare er opptatt med å kjøre rundt å rydde, hele dagen, hver eneste dag. Det blir flere lastebillass hver uke, sier Skudal.

- Terper på dette stadig vekk

Hun ber om at folk leverer sekkene med klær til Fretex og UFF sine containere.

— Vi terper på dette stadig vekk, men ser ingen bedring. Jeg vet snart ikke hva vi skal gjøre. Det er klart at dette blir kostbart, og frustrerende at noen bare lesser regningen over på fellesskapet. Jeg blir så trist på vegne av alle som sorterer flittig og bruker returpunktene slik de skal, sier hun.

BIR ser en opphopning av møbler ved returpunktene på tiden av året da studentene flytter inn og ut fra hyblene.

— Det er vanskelig for oss å gjøre noe med det. sier Egil Pedersen, administrerende direktør i Studentsamskipnaden.

— Dette er jo tross alt voksne mennesker, og det skulle ikke være nødvendig. Men vi har fokus på dette ved våre boliger, og legger til rette for søppellevering. Ved returpunktene er det ikke så mye vi kan gjøre med den saken. Men vi vil ta det opp med studentene, legger han til.

SAMME DANSEN: Dagen før ryddet folk fra BIR dette returpunktet under Puddefjordsbroen. Etterpå var det strøkent. Terje Ellefsen og Knut Schjelderup Bjerke (til v.) må ta et tak igjen, og ser ingen ende på problemet.
ØRJAN DEISZ
UNDERVANNS: Noen har plukket denne opp fra Puddefjorden, og det er jo bare fint. Terje Ellefsen setter pris på at folk hjelper til, selv om dette ikke er helt riktig adresse.
ØRJAN DEISZ