Bildene er tatt av en oppgitt bergenser som reagerte da han spaserte over Fisketorget i går.

– Det så forferdelig og lite hygienisk ut. Måkene forsyner seg av bosset som blir stående. Man kan lett se at turistene reagerer, forteller Joar A. Håland.

Han mener det er uheldig at Bergen og Fisketorget presenteres på denne måten.

– Jeg så en japaner som ristet oppgitt på hodet etter å ha fått måsedritt i hodet. Turistene vil huske Fisketorget som en bossfylling omgitt av dritetrengte måker der den som driver butikk får gjøre hva som helst uten særlige konsekvenser, sier Håland.

Det er ikke rart fuglene strømmer til med alt bosset som flyter rundt, mener han.

– Det virker ikke som om noen tar ansvar for å rydde der. Torghandlerne har det travelt med salget, men rydding burde vært en prioritet, sier Håland.

Torghandlerne sitt ansvar

Førsteinspektør i Mattilsynet i Bergen, Monika Røskaft, blir overrasket når hun kikker på bildene.

– Det er overraskende å se hvor dårlig torghandlerne tar vare på søppelet med tanke på at de er fullstendig klar over fugleproblematikken. De jobber med mat, og bør vite at dette tiltrekker seg mer måker, sier Røskaft.

Hun sier det er torghandlernes ansvar å legge til rette for at turistene får kastet matrestene.

– Man kan ikke skylde på turistene. De som selger mat må ha nok folk til å kunne rydde unna bosset.

– Torghandlerne sier selv at de er fortvilet over fugleproblematikken. Her ser vi litt av årsaken. De har helt klart et forbedringspotensial for å få bukt med problemet. De må begynne å ta ansvar, mener inspektøren.

Tiltrekker seg fugler og rotter

– Hva blir konsekvensene av at bosset får stå?

– Det tiltrekker seg skadedyr som fugler og rotter, som begge er smittebærere av bakterier som kan føre til matforgiftning. Måker vil det alltid være, men de kommer tett opp til vognene når bosset flyter rundt på denne måten, sier Røskaft.

Da Mattilsynet var på inspeksjon i mai, ble to fiskehandlere på Torget stengt. Kontrollørene slo fast at renhold, håndvask og håndteringen av matvarer var for dårlig. I enkelte at bodene satt fugler og hakket på maten. Byrådsleder Monica Mæland varslet at hun ville straffe torghandlerne, men så langt har ikke kommunen kommet med noen reaksjoner.

En av fiskehandlere som fikk boden sin stengt, var Hildegunn Foldnes Lupini. Bildene av måkene som flokker seg rundt matrestene, er også fra hennes bod. Foldnes Lupini er bortreist på ferie, men bt.no har snakket med en av hennes ansatte.

– Vanligvis rydder vi vekk med en gang, men noen ganger er vi veldig opptatt. Vi er klar over problemet og skal ha økt oppmerksomhet på dette fra nå av, sier Evano Lupini, som steker laks på et av bildene.

Han legger til at det er altfor få bosspann på Torget i forhold til antall mennesker. Som eier og utleier av Torget, er dette kommunens ansvar.

Renere siden sist

I juni var Mattilsynet tilbake på oppfølgingstilsyn på Torget, og i dag var rapportene klare.

– Fiskehandlerne har forbedret rutinene sine betraktelig med tanke på garderober, toalett, renholdsrutiner og arbeidsantrekk, sier Røskaft.

Mattilsynet er imidlertid fremdeles ikke fornøyd med renholdet på ismaskinrommet, men dette er opp til kommunen å ordne opp i. Akkurat da Mattilsynet trodde fisketorget var på riktig spor, dukker disse bildene opp.

– Det er ikke artig å se disse bildene i ettertid. Hadde vi sett dette da vi var på inspeksjon, ville vi ha påpekt det, sier Røskaft.

Hun tror bossmengden har økt i takt med aktiviteten på Torget i sommer, og sier Mattilsynet vil følge med på utviklingen fremover.

Mattilsynet er heller ikke fornøyd med skjermingen av spiseklare matvarer på Torget, blant annet røykelaks. Mattilsynet forlanger lukkede montere, men torghandlere mener det holder med halvbuede glass. Det blir opp til Mattilsynets regionkontor å avgjøre saken.

Joar A. Håland