I april rullet bossbussen ut i bergensgatene for første gang.

Den mobile gjenvinningsstasjonen, et prøveprosjekt for BIR, har siden den gang stått fast fire ettermiddager i uken på ulike steder i sentrum. I et drøyt halvår har bergenserne kunnet levere det meste som ikke får plass i bosspannet — som møbler, sykler og vaskemaskiner.

Nærmere 2000 har vært innom og levert til sammen ca. 65 tonn avfall.

— Vi er godt fornøyd med responsen. Folk er veldig positive, sier Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR.

Nye stoppesteder

Fra mandag til torsdag ettermiddag står bilen henholdsvis på Møhlenpris, bak Johanneskirken, på Klosteret og i Sandviken.

Nå blir prøveprosjektet utvidet til våren 2014.

— Dette er noe vi ønsker å innføre permanent, men det kan bli endringer på stoppestedene. Nå har vi fire faste steder hver uke. Noen steder er godt besøkt, andre mindre. Kundene liker at vi kommer hver uke, men sier de bare trenger bilen en gang i måneden. Så vi ønsker å være på flere steder, sier Havre, men legger til at de ikke har konkludert ennå.

Bengt Nødtvedt jobber på bossbilen om kundeveileder. Han viser kundene hvor lamper, vaskemaskiner og sofaer skal plasseres og svarer på alle spørsmål. Han er glad for at prøveprosjektet fortsetter.

— Kundene er veldig glade for tilbudet de har fått. Vi får hele tiden gode tilbakemeldinger, sier Nødtvedt.

Prøveprosjektet koster BIR ca. 1,2 millioner kroner i året.

— En helt ny gjenvinningsstasjon koster 250-300 millioner. Så vi synes så absolutt det er verdt pengene. Mange som bor i sentrum har et dårligere kildesorteringstilbud enn andre, trange gater og smau gjør det ikke mulig å ha mange bosspann. Den mobile gjenvinningsstasjonen gir sentrumsbeboerne et bedre tilbud, sier Havre.

Mindre forsøpling

Etter at bossbussen kom i april har det også vært mindre forsøpling rundt returpunktene i sentrum, som tidvis har vært et stort problem.

— Om dette er en direkte effekt av den mobile stasjonen, er vanskelig å si. Men vi håper selvsagt at et bedre tilbud for kundene også fører til mindre forsøpling. Mange i sentrum har ikke bil og kommer seg ikke til gjenvinningsstasjonene våre.

Kundeundersøkelser har vist at det er få studenter blant brukerne.

— Det vi ser er vel at studentene har mest bruk for oss to ganger i året - når de flytter inn og når de flytter ut. I mellomtiden har ikke studenter så mye grovavfall. Men det er viktig at studentene vet at de kan levere plastemballasje og papir og papp også til den mobile stasjonen.

Forslag til nye stoppesteder? Bruk kommentarfeltet!