— Når bossekken ligger på gaten slik som her, kan fugler og rotter rive søppelet utover på jakt etter mat, sier Kjell Karlson.

Han har vært på bossjakt siden klokken syv. Med et lite kamera blir alle overfylte bosspann og søppelsekker utenfor sin avtalte ramme knipset og dokumentert. Husnummer blir notert.

Fem hundre kroner koster det å etterlate seg søppelsekken ved siden av bosspannet.

Mål: ren by

18. mai begynte fire vektere å patruljere gatene for forsøplede fortau. Siden den tid er 250 brev som varsler om kommende gebyr sendt til huseiere.

— Det er litt færre enn vi forventet. Men vi har vært forsiktige i opplæringsperioden og har latt jurister se alle bildene for vurdering før vi har sendt ut gebyr. Det er først de siste tre ukene vi har satt skikkelig i gang, sier Atle Kleppe, driftsjef i Bergen kommune.

Etter en myk start strammes grepet til. Når folk kommer tilbake etter sommeren, tror Kleppe gebyrtempoet vil gå opp.

— Det vil si dersom ikke huseierne har tatt dette ad notam. I så fall har vi oppnådd det som er vårt mål, at byen er ren og fin, sier Kleppe.

Siden starten av mai har kommunen opplyst byens borgere om forsøplingsgebyret gjennom reklamekampanjer og informasjonsskriv. Bare ti har klaget på gebyrene så langt.

Godord fra byvandrere

Bergenserne er ikke alene om bosspatruljene. I Oslo har ordningen holdt på i fire år, og nå kommer også Trondheim etter.

I London tar man enda kraftigere i. Mens feilparkering koster 50 pund, koster det nesten tusen kroner å la bosspannet stå på gaten på feil dag.

I ferietomme bergenske bygater patruljerer vekterne fire-fem timer til dagen hver. Så langt har ikke Kjell Karlson fått sinte klager fra huseiere som ikke har søppelet sitt forskriftsmessig i orden.

— Jeg får derimot mange gode ord fra andre forbipasserende som setter pris på arbeidet vi gjør, sier Karlson.

Knut Strand