— I og med at oppdrettslaksen er smittet med to kjøttødeleggende sykdommer, så skal forbrukerne vite om det, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Laksekampanje

Torsdag startet Miljøvernforbundet en landsomfattende aksjon der setter på klistremerker på oppdrettslaksen i ulike dagligvarebutikker. Bakgrunnen er at de vil informere forbrukerne om to sykdommer som de hevder nesten hundre prosent av oppdrettslaksen er smittet av, Infeksiøs lakseanemi (ILA) og Pankreassykdom (PD)

— Det er en pandemi av PD og ILA i norske oppdrettsanlegg. Sykdommene fører til lavere kvalitet på fiskekjøttet, og i stedet for at forbrukerne blir informert om dette, så selges oppdrettslaksen på tilbud, sier Oddekalv.

Bortvist fra Lagunen

Lørdag besøkte Oddekalv en dagligvareforretning på kjøpesenteret Lagunen, som en del av aksjonen. Det ble ikke godt mottatt av butikkledelsen, som kontaktet politiet. Dermed ble Oddekalv ført ut av senteret av politiet.

— Jeg har forståelse for at politiet gjør det de får beskjed om. Det jeg imidlertid ikke skjønner, er at butikken må ha politibeskyttelse for å kunne selge syk laks.

Vil stoppe laksesalg

Han krever at butikkene opphører salget av oppdrettslaks, eventuelt at de merker oppdrettslaksen selv som «smittet og syk».

— Så får vi se hvor mange kunder som kjøper den da, sier Oddekalv.

— Vi pleier ikke å spise syk mat i Norge. Vi har et sterkt vern mot syke dyr, som blir nedklasset. Men i dette tilfellet er det sykdommen og ikke fisken som blir nedklasset, slik at en kan fortsette å selge den til forbrukerne, sier han.

Ikke farlig

- Mener du sykdommene er farlige for mennesker?

— Nei, det har jeg aldri hevdet. Men kylling med virus er heller ikke farlig for mennesker. Det kan først bli farlig når viruset muterer. Og det er ingen som kan garantere at PD og ILA ikke muterer og blir farlige for mennesker, sier Oddekalv.

Det mener derimot fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet, Atle Lillehaug, at han kan.— Oddekalv snakker mot bedre vitende. Fisken som ligger i disken er frisk, og han har ingen holdepunkter for å si at den er smittet, sier Lillehaug.

- Konstruert påstand

Lillehaug mener mutasjonspåstanden er konstruert.

— Virus er veldig artsspesifikke, slik at virus som finnes hos fisk ikke kan gå over til mennesker, sier han.

— Fisk som har symptomer på å være syke, blir ikke godkjent for menneskemat. Bare frisk fisk blir godkjent.

«Syk/smittet»: Slik ser Oddekalvs klistremerker ut.
2211-tipser