Ringer du det svenske konsulatet i Ber-gen, kommer du til Frydenbø Bilsenter på Minde. Der var det ingen svenske flagg som blafret og minnet de ansatte på hvilken stor dag det er for Volvoens hjemland i dag. Slik fortonte det seg da bt.no ville gratulere i morges:

– Sveriges konsulat, god morgen?

– Hei, det er fra bt.no. Gratulerer med dagen!

– Eh,.. jo... takk.

– Ja, dere vet hvilken dag det er i dag?

– Eh, nei. Jeg antar det er en eller annen svensk merkedag?

Konsulen feirer ikke

Riktig. I dag er det ”Svenska flaggans dag”, broderfolkets svar på 17.mai. Men det er lite pomp og prakt over feiringen. Avisen Aftonbladet har i dag en meningsmåling på nett, hvor over 33.000 lesere har sagt sitt om dagen.

Hele 75 prosent av dem – altså tre av fire – svarer at de ikke feirer nasjonaldagen.

Den svenske konsulen i Bergen, Knut Herman Gjøvaag er på reise i dag, og var i dag blant de som hoppet bukk over feiringen.

– Normalt skulle jeg vært på visitt på ambassaden i Oslo. Der er det alltid mot-takelse på nasjonaldagen, forteller Gjøvaag, som til daglig er styreformann og eier av Frydenbø Bilsenter.

Elendig statistikk

– Hva har dere gjort på mottakelsene tidligere?

– Det vet jeg faktisk ikke, for det har dessverre passet dårlig hver gang de siste årene, sier Gjøvaag.

– Hva tror du er årsaken til at så få svensker feirer nasjonaldagen?

– Det vet jeg ikke. Det må du nesten spørre svenskene om, sier konsulen.

Skribenten Lotta Gröning drister seg til en forklaring i dagens Aftonbladet, og slår i bordet med en enda mer nedslående statistikk enn avisens egen. Ifølge henne hadde kun én av ti svensker planer om å hylle det blågule flagget i dag.

– Det finnes ingen folkelig forankring av det nasjonale, skriver Gröning, og legger inn et aldri så lite stikk til vår norske tradisjon for en skikkelig overdådig feiring av 17. mai.

Feirer heller fotballen

– Vi akseptererer at svenskene har mange identiteter og at vi lever i et mangekulturelt samfunn. Nasjonaldagen har mest vært en ”overklassegrej”.

– Nasjonalistiske blir vi svensker under Fotbal-VM og andre store idrettsbegivenheter, skriver Gröning.

Så der fikk vi den. Men det spørs vel om vi likevel skrinlegger 17. mai neste gang de røde, hvite og blå karer seg til Fotball-VM.

Fredrik Persson/Scanpix