• Voff! - Halloen jenter, klar for å gå tur? - Voff, voff!!

ELISABETH MATRE elisabeth.matre@bt.noMira Donovan er ikke helt som andre femtenåringer. Når siste skoletime er slutt på Gimle, ringer niendeklassingen til Falken i Møllendalsveien for å høre om det er kommet inn nye hunder. Er svaret ja, iler hun av gårde for å kose, prate, stelle og gå tur. Masse tur.

Fra pekingeser til schæfer Grunnen er enkel. Mira er glad i dyr. Og dyrene er tydeligvis glade i henne.

— Jeg kunne godt tenke meg å beholde mange av dem, sier Mira overbevisende mens hun kobler seg på dagens turvenner Bonzo, Kiara og Markus.

Følget går sånn noenlunde sammen, selv om Markus tøffer seg litt for Bonzo, som bjeffer bestemt igjen. Mira lar seg ikke vippe av pinnen. Ber de firbeinte roe seg, holder in på hver side og setter i vei rundt Store Lungegårdsvannet.

— Redd? Nei, det er jeg aldri. Jeg kan ikke være det, her har vi alt fra dobermann til puddel, og alle trenger stell hver dag.

Bruker helgene også Når Falken får melding om hunder på ville veier, henter de dem og har dem hos seg i syv dager - maksimum. De aller fleste blir heldigvis hentet av eierne i løpet av uken.

Hvis ikke, er neste skritt Omplasseringssenteret for dyr, eller i verste fall avliving. Det var via Omplasseringssenteret Mira fikk hunden Kiara, og det var via dem hun ble kjent med ordningen på Falken - og spurte om å få hjelpe til.

— Mira gjør en kjempejobb, hun er enestående og vi setter utrolig stor pris på henne, skryter hundeansvarlig hos Falken, Tom Glenjen. Han tar seg av hundene på dagtid, men er ferdig på jobb klokken 15.

Det er da Mira tropper opp. Helt gratis. Ofte i helgene også.- Jeg skal jo på tur med min egen hund, så da kan jeg like gjerne ha med noen til, sier hun lett. Turene går ofte til fjells.

— Forrige helg gikk vi natt-tur over Vidden sammen med andre ungdommer. Det var litt tungt, men gøy.

Hundevogn til 9000 Mira sluker alt hun kommer over om hundestell. Minst fjorten hundebøker fyller hyllen på jenterommet. Sin nyeste investering er hun ekstra kry over. Men den var ikke billig.

— Jeg brukte alle konfirmasjonspengene på denne, gliser Mira og drar hundevognen til 9000 kroner ut av garasjen. Familiens bil må pent stå utenfor.- Jeg vil lære opp hundene til å gjøre forskjellige ting. Dessuten er det moro å gjøre noe som ikke alle andre gjør.

At dyrevennen i Kalfaret alltid har vært begeistret for hunder, er det ingen tvil om.

— Da vi flyttet til Bergen for 11 år siden, kom jeg stadig hjem til mor og fortalte om Julie og Bastian. Hun trodde jeg hadde fått meg nye venner, men det var bare nabohundene.

Litt Bonzo-reklame Bare så det er sagt: Mira har selvfølgelig tid til venner og venninner også. Men det er ikke den hund i nabolaget hun ikke har passet. Og da hun var gammel nok, fikk hun sin egen hund. Som får komme opp i sengen hver kveld.

— Kiara vil bare ligge under dynen, ellers kan det være det samme. Mamma er ikke særlig begeistret for det, sier Mira og humrer.

Men nå vil hun snakke om Bonzo. Han har nemlig vært hos fosterfamilie en stund, men nå kan ikke familien ta seg av ham. Inntil videre er han hos Falken, men der kan han ikke bli stort lenger.

— Bonzo er ett og et halvt år, og veeeldig snill, reklamerer Mira. Blandingshunden har vært plassert rundt hos ulike eiere i sitt korte liv, og er derfor litt usikker iblant. Nå trenger han faste eiere som han stole på.

— Han trenger noen som kan gå tur med ham! Oppfordrer Mira og klapper sin fine firbeinte venn bak ørene.

Dagens tur er over. Nå venter mat og stell. Og om noen skulle være i tvil - Mira skal bli veterinær...

PÅ FIRE HJUL I SVINGENE:Mira Donovan (15) brukte alle konfirmasjonspengene på denne hundevognen. Vel verdt 9000 kroner, mener hun. Hundene er sikkert enige. Og i oppoverbakkene går Mira av. FOTO: KNUT EGIL WANG