32-åringen innrømmer straffskyld for kidnappingen av tolvåringen. De øvrige punktene i den omfattende tiltalen avviser han.

Spilte bort 6000

I 1996 ble mannen idømt en sikringsdom etter et voldtekts— og drapsforsøk. Likevel tildelte Kriminalomsorg i frihet mannen en leilighet i kjelleren til en kvinne på Landås noen år etterpå. Uten at kvinnen ble fortalt hvem den ye leieboeren var.

Dramatikken utspant seg 6. oktober 2000. 32-åringen hevdet i retten at han hadde spilt bort 6000 kroner på spilleautomater. En gang i måneden sendte mannen penger hjem til Somalia, men nå var han blakk.

— Jeg var fortvilet og ønsket bare å dø, forklarte mannen i dag.

Planen hans var å fremprovosere en situasjon hvor han kunne bli skutt av politiet.

Halvnaken og blødende

Ifølge statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen er dette handlingsforløpet i de dramatiske timene som fulgte:

  • Først går mannen til angrep på husverten. Han trekker frem en kniv, og forsøker å voldta og drepe henne. Halvnaken og blødende klarer kvinnen å flykte nedover gaten for å be om hjelp.
  • En politimann bor tilfeldigvis i nærheten. Politimannen i sivil blir varslet om at noe har skjedd. Da han kommer frem til leiligheten, blir politimannen forsøkt stukket ned og drept. Han slipper imidlertid unna uten livstruende skader.
  • Deretter tar den desperate mannen en tolvåring som gissel. Gutten leker med noen kamerater, som klarer å stikke av og varsle sine foreldre om hva som har skjedd. 12-åringen får en kniv stukket mot halsen og blir ført inn i tiltaltes kjellerleilighet.
  • Der blir han holdt som gissel i 1 time og 15 minutter. Tiltalte skal flere ganger ha truet med å drepe ham. Han skal også ha tvunget 12-åringen til å skrike på telefon til politiet for å understreke alvoret i saken. På telefonen krever tiltalte også fritt leide til Flesland, og insisterer på at det blir gjort i stand et eget fly som skulle frakte ham hjem til Somalia.

— Sa du noen gang på telefonen at 12-åringen var død, spurte aktor Stolt-Nielsen i dag.

— Ja.

— Hørte gutten dette?

— Det vet jeg ikke, svarte gisseltakeren via sin tolk.

  • Gisseldramaet avsluttes ved at væpnet politi stormer leiligheten. Politibetjenter overmanner gisseltakeren ved å skyte ham i benet.

Somalieren satte seg til motverge, og er også titalt for vold mot offentlige tjenestemenn.

Sprik

32-åringen gjentok i retten i dag at han bare ønsket å dø.

— Men hvorfor krevde du da å bli skysset til Flesland og derfra få et eget fly hjem til Somalia, undret aktor.

— Det var helt tilfeldig. Bare noe som ble sagt, forklarte 32-åringen.

Aktor konfronterte også tiltalte med at det er vesentlige sprik mellom hva han sier i retten og hva som ble sagt i politiavhør.

— Du fortalte politiet at du truet med å drepe hybelverten din?

— Nei, det er ikke riktig. Det har jeg heller ikke sagt til politiet, hevdet 32-åringen.

REDDET:: Store politistyrker var med på å redde den 12-år gamle gutten i gisseldramaet i Lægdesvingen. ARKIVFOTO: JAN LILLEBØ