Natt til i dag sto vakter fra Securitas utenfor Børs Café på Strandkaien. De sto der for å hindre at leietakerne blir kastet ut etter 82 år i det samme lokalet.

Ved midnatt gikk den 20-årige leiekontrakten Børsen-eier Emil Gjessing har med Kløver Eiendom ut. Men Gjessing nekter å forlate lokalene.

— Vi holder åpent som før, sier han.

Vokter over Børsen

Tidligere i år sa styreleder Tor Øystein Enge i Kløver Eiendom at det brune spisestedet ikke passer inn i samme bygg som kjøpesenteret Kløverhuset. Eiendomsselskapet vil bytte dem ut med andre leietakere.

Siden har en rekke personer tatt Børsen i forsvar. Gjessing sier han har forsøkt å komme i kontakt med Kløver Eiendom flere ganger for å forsøke å forlenge leieforholdet. Det har han ikke klart.

— Det siste vi hørte fra dem, var et brev hvor de spurte om det passet at de kom mandag morgen klokken ni for å se om lokalet var godt nok vasket, og ta over nøkkelen, sier han.

Det passer ikke. Gjessing nekter å forlate lokalet, selv om leiekontrakten gikk ut i natt. Nå har han også sikret seg mot det han er mest redd for: At låsen blir byttet mens spisestedet er stengt.

— Vi er til stede både tidlig og sent. Vi føler oss ikke truet, men vi er klare døgnet rundt dersom det skulle skje noe, forteller han.

- Ingen rett

I forrige uke leverte han en stevning til Bergen tingrett. Der ber Gjessings advokat om at de får fortsette å leie. Blant annet fordi den nye leietakeren, Børs Café Bergen, har planlagt å fortsette driften som før.

— I alle disse årene har vi opparbeidet et godt forhold til kundene våre. Det ligger stor verdi i konseptet, og nå skal noen andre overta det på et sølvfat. Vi føler at de forsøker å frarøve oss navnet og konseptet vårt.

Nå håper han de kan bli i lokalene til saken er avgjort i rettssystemet.

Advokat Tor Øystein Enge, styreleder i Kløver Eiendom som eier lokalene, sier de ikke vil bruke makt for å kaste ut Børs Café.

— Det vil være selvtekt. Men leietakerne har ingen rett til å sitte med lokalene, og loven anviser hva vi skal gjøre, sier han.

Det betyr at han vil gå til Namsretten for å kreve utkastelse dersom Gjessing ikke forlater lokalene frivillig. Enge vil ikke kommentere søksmålet.

- Fortsetter som før

— Når regner dere med å ta over lokalene?

— Det overlater vi til domstolen.

Daljinder Kahlon, daglig leder i selskapet som i dag skal ta over lokalet, sier han ikke har tenkt å foreta seg noe.

— Dette er en sak for gårdeieren. De skal stille lokalet til disposisjon for oss.

— Når tror du det kan skje?

— Så fort de får den gamle leietakeren ut. Vil han ikke ut, må de bare gå til namsmannen for å få ham kastet ut.

Kahlon sier de ønsker å pusse opp lokalet og videreføre Café Børs.

— Vi ønsker å fortsette som før og beholde de gamle kundene. Men først må vi inn i lokalet, sier han.