Navn: Bodil Friele

Alder: 58

Yrkestittel: Billedkunstner

Bosted: Stend i Fana

Hvor vokste du opp? — I Fløen.

Hvor ville du helst ha bodd? - Der jeg bor.

Hvor går søndagsturen? - Favoritturen er inn i Stallen og over Rundemanen. Det er en fin tur! Ellers går vi ofte lokale turer i Fana. Favorittutested? - Vi går ikke så mye ut. Men av og til får jeg behov for kaffe og en skive om formiddagen. Da liker jeg å gå til Godt Brød eller til Vågen Fetevare. Der har de skikkelige blingser!

Hvor handler du klær? - Jeg handler ikke spesielle steder. Men jeg finner ofte noe jeg liker hos Brika. De beste skillingsbollene?

— Ingen har laget bedre skillingsboller enn min mor! Duften i huset var det aller beste.

Ditt beste skoleminne? - Jeg har mange gode. Men det beste er fra realskolen. Jeg er etterkrigskull, og vi var så mange at noen av oss måtte gå på ettermiddagsskole da jeg gikk i første real. Mens de fleste av vennene våre kunne møtes på Sundthjørnet etter skoletid, måtte vi begynne på skolen. Dette syntes vi var urettferdig, og det hendte kanskje litt for ofte at jeg og en venninne skulket noen kjedelige timer og gikk på Filmavisen på Ole Bulls kino istedenfor. Det ble ballade da læreren oppdaget det, og han sendte oss til rektor, som bare klappet oss på skulderen. Jeg tror han skjønte at vi var litt lei.

Din bergenske favorittrett? - Hagelins fiskepudding. Hvis man smørdamper den og har sommerkål og nypoteter til, er den en nytelse.

Hvor er du medlem? - Altfor mange steder, og de fleste stedene er jeg passiv medlem. Men jeg er aktivt med i Bergen Soroptimistforening, Bergens Kunstforening, Håkonshallens venner, Plan, og i fagforbundene Norske Billedkunstnere og Norske Grafikere.

Hva samler du på? - Jeg samler på negerfigurer og engler, og på sand og jord til bildene mine. Og så samler jeg på rare ting som jeg finner. Noen silikonformer jeg fant i en container på Fedje ble det en grafisk serie av. Jeg har også brukt innmat i en mobiltelefon. I et av de fineste bildene mine brukte jeg en gammel blyplate som hadde hengt seg fast under båten vår. Så på verkstedet mitt er det en salig blanding!

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Min mor å di!

Hva er du mest stolt over? - Mye! Jeg er veldig stolt over at Bryggen er på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Hva ville du vist en turist? - Innseilingen til Bergen er ubeskrivelig vakker. Så jeg ville tatt ham med i båt slik at han fikk se byen med Torget i bunnen og så husene som strekker seg oppover Fjellsiden. Vi skulle gått i land ved Håkonshallen, og vandret mot Torget og Torgallmenningen. Deretter skulle jeg vist aksen Teateret-Lille Lungegårdsvannet. Til slutt skulle vi gått på en utstilling i Rasmus Meyers Allé.

Hva er du minst stolt over? - Tyggisene som ligger i gatene, og bosset!

Hva mangler i Bergen? - Jeg gleder meg til Torget blir oppjustert. Hva savner du når du er på reise? - Akkurat som med Brann har vi Bergen i våre hjerter hele tiden. Man finner ikke den bergenske ånden andre steder. Det mest romantiske stedet? Vidden. En gang var jeg med på å gå over den en juninatt. Vi startet ved Skansemyren med solnedgang over Askøy, og gikk nedover Ulriken til fuglekvitter og soloppgang. Det var fantastisk å sitte på Vidden om natten til lyden av sauebjeller og skue ned på den sovende byen.

Ditt første kyss? - Det er så lenge siden at jeg husker rett og slett ikke. Så det kan ikke ha gjort noe særlig inntrykk!

Favorittbergenser? - Når vi nå skal feire hundreårsjubileet, er det nærliggende å trekke frem Christian Michelsen. Han kom ikke lenger enn til Voss før han begynte å lengte tilbake til Bergen.

Har du gått i buekorps? - Nei. Men både min far og min farfar gikk i Dræggen. Det er vår når jeg hører buekorps, og 17. mai står jeg med klumpen i halsen når de minste kjuaguttene med trommer marsjerer forbi. Når var du på Stadion sist?

— Det er med skam jeg må bekjenne at det er lenge siden. Men jeg var på cupfinalen i fjor. Det var en utrolig opplevelse, så da tenkte jeg at jeg må på Stadion igjen. Jeg skal innrømme at sist jeg var der, heiet jeg mest på Fyllingen. De hadde en supportergjeng med smittende entusiasme, så jeg tok bølgen sammen med dem.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken. Det er vakkert i formen og det mest majestetiske.

En god dag i Bergen? - Det er på Torget om høsten når solen står litt lavere på himmelen. Skolen har begynt igjen og fellesferien er slutt, og folk begynner å bruke byen igjen. Det er ikke bare turister på torget, slik at det går an å slå av en prat med kjentfolk. Det bugner av krabber i kummer og kasser, og det dufter av plommer og solbær -torgduftene. Så kan jeg kjøpe meg en softis hos Baker Brun, og vandre utover på Bryggen og se på båt- og folkelivet.

Ordfører for en dag? - Jeg ville tatt jobben for at Herman skulle få en fortjent fridag. Så ville jeg innkallet hele byens befolkning til fellesdugnad for å gjøre byen enda vakrere.

Bergen om 50 år? - Jeg tror kommende generasjoner har større sans for estetikk enn vår, slik at jeg har en god følelse for at byen utvikler seg i takt med tiden.

HILDE KRISTIN STRAND

GLAD I FJELLSIDEN: Jobben som ordfører ville hun tatt for å gi ektemannen en fridag.<p/> FOTO: GIDSKE STARK