Etter det BT erfarer skal etterforskningen ha startet da en prostituert kvinne tok kontakt med politiet i Bergen.

Nøkkelvitnet skal ha forklart at hun flyttet fra Oslo til Bergen etter å ha vært i kontakt med en av kvinnene (52) som nå er siktet for menneskehandel.

I Bergen skal kvinnen ha jobbet som prostituert ved Wat Pos lokaler i sentrum, helt til noe skar seg mellom henne og arbeidsgiveren. Da skal hun ha tatt kontakt med politiet.

Fikk fire uker

Ved hjelp av omfattende spaning og telefonavlytting skal politiet ha funnet grunnlag for til sammen ti siktelser i saken.

– Jeg kan ikke verken bekrefte eller avkrefte det du sier, sier politiadvokat Steinar Andersen.

Han har ansvar for saken, og fikk i går varetektsfengslet tre av de ti for fire uker.

Den ene av dem er den 47 år gamle kvinnen som har styrt Wat Po siden januar i år. Hun overtok for en 53 år gammel kvinne som politiet regner som svært sentral i saken. 53-åringen er i Thailand for tiden, og foreløpig ikke pågrepet.

– Klienten min er bare siktet for hallikvirksomhet, ikke menneskehandel. Hun har egentlig adresse på Østlandet, og har bare vært tilknyttet Wat Po en kortere periode. Hun har jobbet som terapeut og stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Erik Mjell om 47-åringen.

Gråt høylytt

Den andre er en 42 år gammel kvinne som også er knyttet til Wat Po. Hun er siktet for menneskehandel som del av en organisert gruppe. Hun gråt høylytt på gangen før fengslingsmøtet startet i går.

– Min klient nekter straffskyld, og stiller seg uforstående til siktelsen, sier forsvarer Turid Mæland.

Den tredje er den eneste mannen (28) som er siktet i saken. Han er sønnen til 53-åringen som er utpekt som hovedmistenkt, og også siktet for menneskehandel. Han ble pågrepet i sitt hjem sammen med sin kone (27) tirsdag.

Ifølge moren skal sønnen ha fungert som vaktmester mens hun har vært borte.

Det lyktes ikke å komme i kontakt med mannens forsvarer, Annette Grevstad Lund, i går.

I dag fremstilles fire nye personer for fengsling i Bergen tingrett.

To av dem kommer fra Oslo, en av dem er sønnens kone, og den siste er daglig leder og kokk i en restaurant i sentrum. I

Bergen i mange år

– Dette er en kvinne som har bodd i Bergen i mange år. Hun har vært i Norge siden tidlig på 90-tallet. Hun sier at hun ikke har noe med dette å gjøre, og er forferdelig ute av seg, sier Ingelin Morken Gundersen, forsvarer for den 39 år gamle kvinnen.

Hun skal ha forklart i avhør at de andre siktede i saken er bekjente av henne, men at hun bare huset en person fordi hun ble bedt om det. Det skal være snakk om en prostituert.

Politiet mener kvinner er blitt hentet fra Thailand, via Sverige, til Oslo og Bergen. I tillegg til at fem personer er pågrepet i Bergen, og to i Oslo, ble to også pågrepet i Sverige.

Den ene kvinnen (53) som ble pågrepet i Göteborg er formelt begjært utlevert til Norge. Hun er svensk statsborger.

Den andre kvinnen (36) som ble tatt i Sverige er løslatt fra politiets varetekt.

Arne Nilsen
Silje Katrine Robinson