— Det er dessverre ikke skjedd mye de siste 20 årene. I dag har cirka 60 prosent av bygningene samme eller dårligere brannteknisk standard, sier Conradi til Bergens Tidende.

Sveitseroster

Conradi var leder for forebyggende avdeling i Bergen Brannvesen på 70-tallet. Senere har han vært brannsjef både i Drammen og Bergen.

Det var de såkalte skorsteinshusene, eller 1890-talls husene, Conradi ville rive. Gamle bygårder med fasade av mur, men etasjeskillere og rømningsveier i tre. Det er i dag registrert 877 av dem i Bergen kommune.

— Jeg mener fortsatt at det mest ideelle ville vært å rive dem. Det nest beste er å sørge for skikkelig brannsikring i bygningene, men det er ikke mange som gjør det, sier Conradi.

Skorsteinshusene er enhver brannmanns mareritt. Rømningsveiene er gamle og dårlige. Innenfor murfasaden skjuler det seg gulv, vegger og tak i knusktørt treverk. Ved brann skapes det en skorsteinseffekt i gårdene. Røyk og varme sperrer beboerne inne. Det er svært vanskelig å evakuere.

— Disse husene er som sveitseroster. Brannen sprer seg gjennom elendige vegger og dårlige dører. Det er ikke uten grunn at man i Oslo kaller denne typene bygninger murte likkister, sier den tidligere brannsjefen.

Bergen verst

Conradi sluttet i brannvesenet i 1990. Nå arbeider han som brannteknisk rådgiver på landsbasis, og er svært bekymret for boligstandarden i Bergen.

— Bergen er en versting. Siddisene er langt flinkere. I Stavanger er man kommet langt lenger med brannsikring av gamle bygninger.

— Hva bør huseiere gjøre?

— Den eneste løsningen er sprinkleranlegg i alle leiligheter. Det koster 150 kroner kvadraten, like mye som et billig gulvteppe. Bare på den måten kan de se beboerne i øynene, sier Conradi. Han mener at kommunen ikke i stor nok grad tar problemet på alvor.

— Kommunen kunne gjort et vedtak som satte en standard for brannsikkerhet i slike bygårder. Da kunne man kanskje fått ordnet opp. Dessverre ser det ikke ut til at kommunen tar dette på alvor. Det må nok et par branner og en del omkomne til før politikerne våkner, sier Conradi.

MÅ VÅKNE: Tidligere brannsjef Trygve Conradi mener Bergen kommune må kreve bedre brannsikring i gamle bygårder.
Arkivfoto: BT