Tirsdag for snart to uker siden gikk det et større steinras fra Tveitanuten i Odda. 22 personer ble evakuert. Det er usikkert når de vil få flytte hjem.

— Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å sikre fjellsiden. I første omgang må vi se om vi klarer å få det til innen utgangen av uken, sier Eirik Lia, avdelingsingeniør i Odda kommune.

De siste par ukene har han kollegene jobbet på spreng for å sikre fjellsiden, men ikke alt har gått helt som planlagt.

Stein i hagen etter «kontrollert sprengning»

Torsdag forrige uke førte en kontrollert sprenging til skader både på biler og hus. Huset til Frode Høyland, konen hans Inger Marie Fjordal og sønnen deres Noah (1), var ett av disse. I hagen deres ligger det nå 200 stein, mot 50 etter raset.

En av steinene har slått hull i taket.

— Vi har fått beskjed om at kommunen skal dekke skadene siden de har skylden i dette, sier Høyland.

Han prater med bt.no fra familiens midlertige bolig som kommunen har skaffet til dem. En umøblert eldrebolig. Sofa fant de i en bod i kjelleren. Bord, tv og kaffekoker har de fått låne, mens stolene hentet de i hagen. Maten oppbevarer de i en kjølebag.

— Jeg vet jo at kommunen gjør så godt de kan, men de kunne kanskje planlagt noe bedre, sier Høyland litt forsiktig.

Skremt, men lengter hjem

Høyland var ikke hjemme da steinraset gikk ved Tveitanuten den 29.mars. Det var imidlertid Marie Fjordal og Noah. Huset deres var det nærmeste rasområdet.

— Jeg hørte noe buldring og trodde det var ras på andre siden, men så hørte jeg noen unger skrike. Like etterpå sto det masse skoleunger i hagen som hadde løpt bort fra raset. Da jeg kom ut, så jeg at det var masse stein i hagen, sier Fjordal.

Hun syntes opplevelsen var skremmende, men kan likevel ikke vente på å komme hjem.

— Det er ganske kjipt å bo slik som dette. Vi savner huset vårt. Samtidig er vi jo lettet for at kommunen gjør en grundig jobb slik at det blir sikkert å bo her etter dette, sier hun.

Vil bli sikrere

Avdelingsingeniør Eirik Lia lover å gjøre så godt de kan.

— At det aldri vil gå et ras igjen, vil vi ikke kunne garantere, men det er ønskelig å gjøre det så sikkert at vi kan avvikle langtidsevakuringen. Deretter ønsker vi å plassere større fysiske installasjoner på bakkenivå for å sikre bebyggelsen, sier Lia.

Han sier det er uheldig at familien har fått tildelt en umøblert bolig og at kommunen skal jobbe for å gjøre evakueringsoppholdet for familien mer komfortablet.

SPARSOMT: Den siste uken har familien hverken hatt kjøleskap, komfyr eller bestikk. - Det er litt kjipt, sier Marie Fjordal.
Privat
SKADER: Det har blitt hull i taket til familien etter at kommunen begynte sikringsarbeidet.
Privat