Det river i nesen allerede før vi kommer inn i leiligheten. Stanken av urin slår mot oss. Toalettet kan ikke ha vært rengjort på ukevis. Og lyset virker ikke. Likevel hadde «Knut» besøk av hjemmehjelp tidligere på dagen. «Smurte skiver» står det i loggen.

Den viser at det er svært mange som jobber hos «Knut». Han har krav på hjemmehjelp 4,5 timer hver dag. De skal hjelpe ham med mat og rengjøring.

— De bare mobber meg, sier «Knut». Men hjemmetjenesten i Laksevåg ønsker ikke å kommentere «Knut»s sak.

Vil være selvstendig

Han har cerebral parese. Det er ikke så lett å skjønne det han sier, særlig ikke når han blir engasjert og sint. Det er han nå. Sint og fortvilet. Han påstår at hjemmehjelpene som kommer bare ønsker ham på gamlehjem. Og det vil han ikke. Han vil helst klare seg selv - med litt hjelp.

Selvstendighet har alltid vært viktig for den vel 50 år gamle mannen som blant annet har førerkort. Tidligere kunne han gå. Men etter et fall på det glatte badegulvet har han sittet pal i rullestolen. Sengen han egentlig skal sove i er full av esker, klær etc. Hjemmehjelpen har flyttet tingene opp i sengen, antakelig ved rengjøring av soverommet. Derfor sover «Knut» i stolen i den ene stuen.

I den andre, rett innenfor kjøkkenet, står en bøtte langs veggen med en stang «Knut» kan holde seg i når han skal urinere. Det er ikke så enkelt. Tapeten bak bøtten er delvis oppløst. Det stinker helt avsindig.

«Ville ikke ha hjelp»

«5. februar: Husvask», står det i rapporten. Den må ha vært lettvint ... Det er heller ikke gjort mye for hjemmekosen, stuebordet er fullt av papirer og aviser. Og et rom er nesten umulig å komme inn i pga. esker og skrot.

«7. februar: Ville ikke ha hjelp», står det i hjemmehjelpenes logg.

— Ville du ikke ha hjelp?

— Jo, men de mobber meg, og nekter å gjøre rent, gjentar «Knut».

Han mener selv han har krav på assistent. Og han er fortvilet over at det stadig kommer nye hjemmehjelper han ikke kjenner.

— For å kommunisere med «Knut» bør man kjenne ham. Da skjønner man lettere hva han sier. Derfor burde han hatt faste folk til å hjelpe seg. De som ikke kjenner ham kan nok bli litt redd når han blir ivrig og ikke klarer å gjøre seg forstått, sier en kamerat.

Det var han som tipset BT da han så hvordan «Knut» hadde det.

— Han er en sterk mann som har tålt mye. Men de forholdene han lever under nå er helt uverdige. Og han tror at hvis han klager vil han bli ertet mer av hjemmehjelpene, forteller kameraten som ikke ønsker å stå frem i avisen.

Han har kjent «Knut» i 30 år, har ikke hyppig kontakt, men har registrert at ting er blitt mye verre i det siste.

— Det har vært dårlig de siste fem årene. Helt siden jeg falt, sier «Knut».

- Tar misnøye på alvor

— Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte mannens opplevelse av situasjonen, sier Britt Jorunn Landro, leder for hjemmetjenestene i Laksevåg bydel.

På grunn av taushetsplikten har hun ikke anledning til å kommentere enkelttilfeller. Men hun understreker at hjemmetjenestene tar meldinger om misfornøyde klienter alvorlig.

— Når vi får slike meldinger tar vi det opp med dem det gjelder.

— Det er veldig mange som jobber hos denne klienten?

— Når klienter får hjelp flere ganger i døgnet, vil det på grunn av vaktlistene være flere forskjellige mennesker som kommer innom. Det kan kanskje oppleves som mange, men vi prøver å begrense antallet så mye som mulig.

— Denne mannen mener han har rett på personlig assistent?

— Jeg kan som sagt ikke uttale meg om enkelttilfeller, men personlig assistent er noe man får på bakgrunn av en søknad som vurderes ut fra behov i hvert tilfelle. Ut fra det du forteller vil jeg uansett undersøke denne saken nærmere.

— Hvis klienten for eksempel nekter å få hjelp, hva gjør hjemmehjelpene da?

— Hvis en klient ikke er umyndiggjort og nekter oss adgang kan vi ikke tvinge oss inn, sier Britt Jorunn Landro.

LOGGEN: Det er mange forskjellige håndskrifter i loggen. «Knut» ville helst hatt en fast assistent.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
URINERER I BØTTE: En stang og en bøtte langs veggen skal gjøre det lettere for «Knut» å urinere.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
TOALETTET: «5. februar: Husvask», står det i hjemmehjelpenes logg. Men toalettet kan neppe ha vært vasket på en stund.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
FØLER SEG MOBBET: - Hjemmehjelpene vil ha meg på gamlehjem, derfor gjør de ikke jobben sin, påstår «Knut».<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN