— Det er ikke noe kjekt å bo her. Særlig ikke med barn. Jeg lar dem aldri være alene, ikke engang for å gå på do, sier kvinnen i 20-årene.

Barna på fem og ti år lytter alvorlig mens moren snakker. I sommer forlot de hjemlandet i Øst-Europa og flyttet inn på ett rom i en falleferdig rønne i Vestlundveien i Fyllingsdalen. Far jobber i byggebransjen, tiåringen går på skole, og mor er hjemme og passer minstemann, forteller hun.

- Redd for å bli kastet ut

— Vi vil gjerne flytte, men det er vanskelig å finne noe annet på grunn av de høye depositumene. Vi har tatt opp problemene her flere ganger med huseieren, men han hører ikke på oss. Hva kan vi gjøre, spør tobarnsmoren.

Hun vil ikke la seg intervjue med navn og bilde fordi hun frykter å bli satt på gaten.

— Det bor mange narkomane her, og vi vet aldri hva de kan finne på. Politiet er her nesten hver dag, sier hun.

De om lag 40 beboerne deler kjøkken og bad. Familien tar oss med til toalettet på gangen, der en av takplatene er fjernet. Sprøyter og annet brukerutstyr ligger gjemt på baksiden.

I gangen står gamle bildekk stablet. En haug av knuste møbler og boss fyller mye av det ene oppholdsrommet. Gulvet buler, og isolasjonen tyter ut av veggene.

Vi må alltid se etter sprøyter når vi skal på badet, forklarer familien. De vet om fire andre barnefamilier på huset. BT møter to i løpet av besøket. Eieren sier han kjenner til fem barn.

Mulkt og dagbøter

Det er ikke bare beboerne som mener boforholdene er for dårlige. Bergen kommune slo fast etter en inspeksjon i januar at utleievirksomheten var ulovlig. I mars ble huseieren ilagt mulkt på 70.000 kroner, og dagbøter på 1000 kroner.

— Hvis det bor personer på adressen nå, er det ulovlig. Dagmulkten vil fortsette å løpe til vi mottar melding om at bruken av tiltaket er opphørt, sier seksjonsleder for tilsyn i byggesaksetaten, Øystein Andersen.

I den andre enden av huset sitter huseier Thomas Jensen på sitt kontor. Han har ikke tenkt å slutte med utleie nå.

— Vi har klaget på kommunens vedtak. Bygningen har alltid vært brukt til boligformål, og vi har dokumentasjon på det, sier Jensen. Han er daglig leder og eier av Vestlund Park AS, som eier eiendommen. Kommunen opplyser at klagen er til politisk behandling.

Hensikten har ikke vært å leie ut, forklarer Jensen, men å rive huset og bygge 163 nye leiligheter og et eget garasjeanlegg.

— Utleievirksomheten har bare vært en møkkajobb, sier han.

Bunker med fakturaer og inkassovarsler ligger strødd utover Jensens skrivebord. Økonomien i selskapet er skral, innrømmer han. Selskapet har negativ egenkapital og har gått i minus hvert år siden oppstarten i 2007. Gjelden er på over 37 millioner kroner.

— Men det finnes investorer som er interesserte i prosjektet. Noe mer kan jeg ikke si.

- Ikke helsefarlig

Eiendomsutvikleren vil ikke bli fotografert, men tar BT med på en runde i huset.

— Her er det noen narkomane som har hatt fest. Da går det sånn, sier han og peker på en rute med sikkerhetsglass som er smadret.

På badet river stanken av urin i nesen. Taket er dekket av svarte flekker. Fuktskadene er åpenbare i flere av rommene.

Selv om det stinker av fukt, avviser han at huset er helsefarlig.

— Det er ikke farlig å gå inn og ta seg en dusj. Og i oppholdsrommene er det ikke fuktskader.

- Uegnet for barn

På kjøkkenet flyter boss og matrester, og vegger og inventar er nedsarvet av fett.

— Her er det moldovere som holder til. De har ikke samme standard på hygienen som oss, forklarer Jensen.

Han sier selv at han ikke ville bodd med barn i huset.

- Hvorfor leier du da ut til barnefamilier?

— Jeg sier det som det er, at dette ikke er et sted som egner seg for barn. Jeg informerer om at her bor det narkomane og sosialklienter, og at det er skrik og skrål og høylytt festing. Problemet er at folk først kommer uten barn. Når barna flytter inn senere, så vil jeg ikke kaste dem ut, sier Jensen.

I vinter hengte han opp en beskjed til beboerne om at bygget ville bli stengt hvis ikke alle betalte 1000 kroner pr. vintermåned for elektrisiteten – til tross for at strømmen ifølge kontrakten er inkludert i leien.

— Strømregningen var altfor høy, vi var oppe i 120.000 kroner i måneden. Vi måtte få inn ekstra penger. Men det var bare en oppfordring, og helt frivillig.

- Hvor frivillig var det når du truet med å stenge bygget hvis folk ikke betalte?

— Har man ikke penger, så har man ikke penger. Hvis vi ikke hadde kunnet betale regningen, ville strømmen gått. Så enkelt er det, sier Jensen.

— Bråk og kriminalitet

Utenfor stopper en politibil. Patruljen bekrefter at de ofte er innom og sjekker adressen. Politistasjonssjef Tore Salvesen i Bergen vest har fått nok.

— Det siste halve året har vi fått 50 meldinger om denne adressen. Det dreier seg om mistenkelige personer, utrykning til bråk og ransakinger. Dette er et sted der det bor en del personer i et kriminelt miljø, sier Salvesen.

I dag vil han be om et møte med helsevernetaten, byggesaksavdelingen og brannvesenet.

— Dette er ikke et trygt oppvekstmiljø for barn. Vi må legge en strategi for å få slutt på disse uverdige forholdene, sier Salvesen.