• At vi får lavere avgift må betraktes som en ren bonus som ikke er med i noe budsjett, sier bedriftseier Rune Leikvoll i Hardanger Bestikk.

Det var faren, Odd Leikvoll, som grunnla og etter hvert opparbeidet bedriften til å bli en av de største arbeidsplassene i Ullensvang med rundt femti ansatte.

Senior er fortsatt aktiv som produktutvikler — og i forhold til politikerne ligger han heller ikke på latsiden.

— Jeg skrev i sin tid masse brev til Erna Solberg om svakhetene ved arbeidsgiveravgiften etter at den ikke lenger var differensiert, sier Odd Leikvoll.

Minst 600.000 kr spart

Han har regnet ut at suksessbedriften innenfor stålbestikk vil spare 600.000-700.000 kroner når avgiften blir senket fra 14,1 til 10,6 prosent for næringslivet i kommunen. Da er man tilbake ved samme prosentsats som tidligere.

— Denne ordningen med ulike avgiftssatser er et av de få virkemidlene vi har i distriktspolitikken, sier han.

Rune Leikvoll er også fornøyd og mener at alle monner drar fra statens side:

— Det er tøft nok å drive produksjon i Kinsarvik. Når man nå går tilbake til differensiert arbeidsgiveravgift, må vi betrakte det som en ren bonus som ikke er kalkulert inn i noe budsjett, sier han.

Viktig håndsrekning

Litt lenger inne i Sørfjorden, i Lofthus, sitter hotelleier Edmund Utne og tar gledestrålende imot meldingen om arbeidsgiveravgiften. Men på stående fot er han ikke i stand til å si hvor mye denne avgiftssenkingen vil bety for hans bedrift:

— Dette er veldig bra, for nå kommer vi tilbake til den ordningen vi hadde. Det betyr mye for befolkningsutviklingen og distriktspolitikken. I et område som indre Hordaland, hvor fraflyttingen er merkbar, er dette vedtaket en viktig håndsrekning, sier Utne som eier og driver Ullensvang Hotell med tett oppunder hundre ansatte nå i høysesongen.