— Uttalen på stoppestedet ved Bontelabo var verst å uttale, sier 39-åringen.

— Det var vanskelig å vite hvor jeg skulle legge trykket. Skal det uttales naturlig og hurtig? Eller skal det legges ekstra trykk på a-en? Eller kanskje e-en?spør hun.

For sikkerhets skyld leste hun inn tre varianter.

Bedre informasjon

Høyttaleropplesningen av holdeplassnavnene om bord i bussene er et ledd i utbyggingen av sanntidssystemet til Skyss som skal gi kundene bedre informasjon. Hilde Veslemøy Hagen har i alt lest inn navnene på mellom 800 og 900 holdeplasser.

— Hittil har vi montert og startet sanntid i 130 busser i Bergen Sør. Om kort tid kommer det på 100 busser i Bergen Nord. Holdeplassannonsering startes for flere områder når vi er ferdige med monteringen, trolig innen utgangen av året, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer i Skyss.

Hilde Veslemøy Hagen er en av åtte heltidsansatte sangere i Kor Vest.

— Men det var aldri aktuelt å synge holdeplassnavnene, ler hun.

Rart å høre seg selv

Stemmen hennes kan allerede nå høres på en god del busser.

— Selv har jeg så vidt hørt det. Det føltes litt rart å sitte mellom alle passasjerene og høre sin egen stemme over høyttalerne. Det hørtes nesten ut som om det ikke var meg, sier Hagen.

- Har du øvd mye for å få rett uttale?

— Nei, egentlig ikke. Alt var innspilt i løpet av få dager. Hvis jeg ikke var fornøyd, tok vi nye opptak.

Høyttaler-annonseringen er ett av flere tiltak Skyss arbeider med for å yte passasjerene bedre service.

Til nå er det plassert ut 21 opplysningstavler på holdeplasser med mange påstigninger. Det skal settes opp 55 slike tavler. De viser hvor lang tid det er til neste buss kommer.

Godt mottatt

— Kundesenteret vårt melder om positive tilbakemeldinger. Folk lurer på når det kommer sanntidsopplysninger til deres område. Denne tjenesten er etterspurt, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer i Skyss.

Systemet ble først innført på linje 3 Sletten-Støbotn og på 4 Flaktveit-Varden. I løpet av 2013 skal nødvendig utstyr være installert i alle bussene i Bergens-området. I alt dreier det seg om ca. 550 busser.

— Da vil vi til enhver tid ha full kontroll over hvor bussene befinner seg på ruten, sier systemansvarlig Frode Endresen.

Håper på flere

Skyss håper at antall holdeplasser med sanntidstavler etter hvert kan bli utvidet.

— Vi vil likevel aldri komme dit hen at alle holdeplasser får dette utstyret. I dag har vi en norm at det skal være 150 påstigninger eller mer for at vi setter opp tavle, sier Ingrid Dreyer.

Sanntidssystemet er ikke bare nyttig for passasjerene.

— Når kundene ringer oss og etterlyser bussen sin, kan kundebehandlerne våre enkelt finne ut hvor den er, eller om den for eksempel har gått før tiden. Sanntidssystemet hjelper oss også med å finne ut om kundene har krav å få utgifter dekket gjennom reisegarantien vår, sier kommunikasjonsrådgiveren i Skyss.

Til å stole på

- Hvor pålitelig er systemet?

— Det har vært få feil med det til nå. Hvis bussene står i en saktegående kø, er det imidlertid vanskelig å beregne når de kommer frem til neste holdeplass, sier Frode Endresen.

Skyss arbeider også med å utarbeide en egen mobilapplikasjon som skal hjelpe de reisende med å finne ut hvor lenge det er til bussen deres kommer. I Oslo finnes det allerede en slik app.

— Den vil kunne gi den nødvendige informasjonen der det ikke finnes sanntidstavler, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer.