Forholdet mellom det en gang så stolte fjellfolket på Bønes og de styrende i Fyllingsdalen har alltid vært anstrengt. Vi er, i likhet med Tibet, å anse som en administrativ enhet på provinsnivå, aksen Lhasa-Beijing er for oss synonym med aksen Bønes Senter-Oasen.

LITT HISTORIKK: Bønesområdet har alltid tilhørt Fana, bøndene og småkårsfolkene i «Dalen» måtte for eksempel over fjellet og ned til robåtene sine på Kyrkjetangen (derav navnet) for å komme seg til kirke på Birkeland.

På 50-tallet fikk Bergen kommune kjøpe området fra Melkeplassen og sørover. De bygget Løvstakktunnelen og gjorde den enveiskjørt.

DET SVIKET sliter vi på Bønes fortsatt med, selv om tunnelen nå er åpen begge veier og fyllingsdølene fritt kan bevege seg ut i verden igjen.

Med bydelsreformene på 90-tallet forsvant nesten alle hevdvunne og fornuftige sosiale lagdelinger. Eksempelvis systemet med blokker nederst og terrassert bebyggelse opp til de møblerte hjemmene på toppen – nå kan enhver Kenneth eller Ronny eller Sandra med adresse Torgny Segerstedts vei vifte med sin nykjøpte plass på klassestigen.

Når man så tar med tap av etnisk tilhørighet og mulige klimaendringer, forstår man kanskje uroen her oppe i tynnluften.

HVEM VI ER, forresten? For øyeblikket katten, jentungen og undertegnede. Kort sagt kjernen i BlfNBs (Bygdelisten for Nordre Bønes sameie), partiet som forgjeves mobiliserte under fjorårets kommunevalg.

Indre uro sprengte partiet i tre på generalforsamlingen i mars, men etter å ha kastet ut revisjonisten, stalinisten og den med tettest bånd til statistikk— og metodefakultetet ved UiB, fremstår BlfNBs nå i ny og mer tettsittende drakt.

KATTEN KLORTE for øvrig godt fra seg – blant annet kom hun med stygge påstander om formannens forhold til en rørsle på 70-tallet, han skal ha vært mer opptatt av attributter enn statutter, mer glad i det søte liv enn å svi surt for Mao, Pol Pot eller På Steigan.

Mot løfter om en bedre hysemiddag og plass i partivarmen igjen har hun nå lovet å holde kjeft.

TILBAKE TIL SAKA: Under forannevnte hysemiddag/møte ble det besluttet å igjen intensivere kampen mot sentralmakta. Punktvis lister vi opp:

Slukking av alt som brenner uten at det har noen som helst grunn til å brenne (f.eks. fakler av alle slag). Bråtebrann og telys på kirkegårder kan dispenseres.

Uanmeldte og plutselige punktdemonstrasjoner. (Her advares mot unødvendig bruk av vold, storming av Rimien på Tjørnhaugen er en dårlig idé, uansett hvor bra dagens tilbud er.

Mobilisering i lokale organisasjoner. Idrettslagets medlemmer oppfordres til å fortsette gå-sakte-aksjonen de startet under en håndballkamp, jenter 12, høsten 2005. Man kan videre boikotte Fyllingen-lekene eller i det minste holde seg borte fra åpningsseremonien foran Esso-stasjonen.

Bøneskoret er provinsens viktigste kulturformidler (muligens med unntak av Tor Endresen og Frode Grytten), bestillingsverket «Ved Løvstakken» må avbestilles, vi foreslår heller «Mazurka frå Bråtet» eller «Den siste song».

TIL SLUTT: Oppfordring fra formann Da Lai ble Lama: Finn frem den kasserte sykkelen, lag deg et bønnehjul og les dette en gang til.

Bergens Tidende