Det opplyser politiadvokat Harald Bilberg til bt.no.

— Straffesaken er henlagt på bevisets stilling. Det betyr at hva som faktisk skjedde er noe uklart, og at innholdet i uttalelsene til Bønes ikke ut over enhver rimelig tvil kan dokumenteres som straffbare, sier Bilberg.

Øysein Bønes selv er glad for å få saken ut av verden.

— Jeg er lettet over henleggelsen. Ikke minst er jeg glad for at politiet bare brukte tre døgn på saksbehandlingen, skriver han i en tekstmelding til bt.no.

Holdt seg innendørs

Bønes er tredjevara til bystyret i Bergen for Miljøpartiet De Grønne. Til bt.no sier Bønes at han har holdt seg innendørs mesteparten av uken, etter oppstyret han forårsaket mandag.

— For egen del klarer jeg fint å leve med det som skjedde. Fortiden kan dessverre ingen forandre på, skriver Bønes pr. SMS.

Det hele startet med en diskusjon med Høyre-representant Peter Christian Frølich på toalettet i Gamle Rådhus, kom han med uttalelser som ble oppfattet som så urovekkende at det utløste enn større politiaksjon enn Bergen har sett på lenge.

— Han sa at jeg «ikke hadde lenge igjen». Jeg spurte om hva han hadde i sekken, sier Frølich, som fikk til svar at den var full av sprengstoff.Frølich ga beskjed til varaordfører Tor Woldseth (H), og gruppelederne bestemte seg for å evakuere bystyresalen og kontakte politiet.

- Ønsker han alt godt

Da Bønes slapp ut av arresten mandag kveld, la han seg langflat.

— Jeg beklager. Det var en svært dårlig spøk, uttalte han.

Det holder for Peter Christian Frølich, som mener politiets henleggelse er naturlig.

— Han har lagt seg paddeflat, og det står det respekt av. Jeg ønsker han alt godt i hans videre politiske virke, sier Frølich, som håper Bønes dukker opp i bystyresalen flere ganger.

— Kanskje han får presentert seg for oss på en skikkelig måte, sier Høyre-politikeren.

- Har nok lært leksen

Politiadvokat Bilberg mener at de fleste mennesker kan opptre dumt til tider, uten at det er direkte straffbart.

— Ellers ville veldig mange av oss hatt pletter på vår vandel, sier Bilberg.

Han mener Øystein Bønes opplevelser mandag er straff nok i seg selv.— Han har opplevd å ha politiets skarpe automatvåpen rettet mot seg. Han har utvist betydelig anger, og de preventive samfunnshensyn skulle være vel ivaretatt, sier politiadvokaten.

- Bør beklage

Varaordfører Tor Woldseth tar politiets avgjørelse til etteretning.

— Dette får være opp til politiet å vurdere, sier han.

- Er Øystein Bønes velkommen i bystyresalen ved neste bystyremøte?

— Ja, vi skal ikke nekte han. Men når han eventuelt kommer, bør han beklage det han utsatte bystyrets representanter for, svarer Woldseth.

Han sier Bønes' uttalelser mandag forårsaket evakuering og frykt.

— I tillegg ble det masse styr i form av ekstramøter og liknende. At han ber om unnskyldning, vil være på sin plass, svarer Woldseth.