SALDOEN FOR VARIGE VERDIER renner over og jeg ligger her på sofaen med katten murrende på magen og hunden hvilende mot hjertet. Jentungen pugger første verdenskrig og mumler halvhøyt om skudd i Sarajevo og skyttergravskrig ved Somme. Familien er samlet i synet på finanskrisen, det nærmeste et krakk vi har hatt her på Bråtet kom da naboens gjenglemte og allerede nedsegne parasoll raste sammen under vekten av 70 millimeter vindfull nedbør her forleden natt.

VÅR SISTE INVESTERING heter Charm – og det har hun pinadø full rett til, forholdene tatt i betraktning. Bak det sammentrykte ansiktet og de fuktige øynene ligger det en stor hund begravd. Under den korte pelsen vokser det selvtillit, hengivenhet og en altoppslukende kjærlighet og beundring for sine eiere. Hun reder der rederen finnes, helst trøkt opp og rundt og på skrå – alt som er trangt og varmt frister. Og best av alt: fortsatt er far sjøl den som tidvis bjeffer her i huset.

SÅ VI ER SOLGT. Eller muligens kjøpt, lurt trill rundt av en kynisk oppdretter som fort forstod at jentungen og jeg neppe kunne si nei til denne ufattelig gunstige, umulig-å-tape-på-og-nesten-for-godt-til-å-være-sant-pakken. Bygget opp av eksperter til bruk for sanne amatører, kort lenke på lang investering, full forsikring og fastrente inn i evigheten. Pluss så mange uttak du og hunden orker.

AFFEKSJONSVERDI er den eneste varige, tror jeg. Lite håndfast, men desto mer substansielt, for å være litt vanskelig. Mine råvareobligasjoner er blitt til en nikkel— og kobberklump som synker faretruende i oljen investeringen er lagt ned i. Mine lån er rentet opp til pipen, sparepengene er et fjernt minne og en bankboks full av spindelvev. (Sant å si har jeg ingen bankboks, jeg bare liker tanken på hva som kunne vært der i stedet for hos kemneren).

BØNES AFFEKSJONS- og Vekselbank er mer tanke enn realitet, mer ånd enn materie, mer drøm enn virkelighet. Og sånn sett pitte litt mer enn en gjennomsnitts, krasjlandet aksjespareifond-pakke fra Nordea eller Glitnir.

NETTOPP DERFOR tør jeg å lansere tilbudet – her og nå: Har du noe eller noen du er glad i? Vil du at noen skal ta vare på den hofteholderen du hadde på deg da du kom ut av skapet som transe? Skal teddybjørnen du elsker (men som du nå må gi bort fordi du som 39-åring skal flytte ut fra gutterommet og inn til en kunstpelsallergiplaget kvinne) få et nytt hjem? Lever din utstoppete golden retriever kummerlig og møllspist blant annet nips på loftet? Kommer du i affekt når du leser dette?

DA ER VI BANKEN FOR DEM. Med renters rente og morarente attåt. Nominell og effektiv som faen. Best i motgang. Personlig kundeforhold og til dels intim omgang med deres assets. Vi er den lokal-lokale banken med den globale ideen, grønn på alle vis.

JEG OG JENTUNGEN tar oss av det praktiske. Katten er litt indisponert for tiden – hun er sjalu og trøstespiser fra hundematskålen. Den type forakt for andres verdier er ikke forenelig med vår profil, dessuten er hun blitt for tjukk til å presses inn i logoen. Der ruler Charm, His Masters Voice, skokremhunden. Boston terrier med aner tilbake til det berømte tea-partyet, flattrøkt i fronten etter å ha fått døren i trynet gjennom århundreder, et produkt av kollisjon, evolusjon og passe vellykket avl.

OMTRENT som med menneskene og landet den er nasjonalhund for, altså. At hun for tiden er dypt forelsket i dokosten og småbiter den ømt i busten, tar vi som et tegn på at hun ennå er ung og uerfaren. Og man trenger på ingen måte være en dokost for å gjengjelde hennes kjærlighet. Charm er det vakreste, lite pene vesen jeg har møtt.