På konfirmantguttvis retter han litt på slipset når BTs fotograf ber ham stille opp foran veggen med portrettbilder av tidligere miljøvernministere.

Det er Knut Arild Hareides store dag. 31-åringen med den myke sunnhordlandsdialekten og det guttaktige ansiktet er kalt til Kongens bord. Mange tror KrF-kometen vil klatre høyere på den politiske karrierestigen enn statsrådsposten han nå overtar. Miljøverndepartementet regnes som et inngangsdepartement for de fremadstormende. Hareide omtales som Bondeviks kronprins.

Statsministeren skamroser da også sin nye miljøvernminister.

— Hareide er et usedvanlig stort politisk talent, noe han har bevist både som nestleder i partiet og som statssekretær i Finansdepartementet, skrøt Bondevik på gårsdagens pressekonferanse.

«Nådd dit jeg vil»

Onsdag formiddag ringte statsministeren til Hareide og ba ham overta statsrådsposten.

— Det kom veldig overraskende på meg, sier Hareide, med krav på å bli trodd..

Hareide blir av mange regnet som en ambisiøs karrierepolitiker lik sin syv år eldre forgjenger Børge Brende.

— Oppfatter du denne statsrådsposten som et springbrett til tyngre oppgaver i politikken?

— Nei. Miljø og fattigdomsbekjempelse er de to politikkområdene som ligger mitt hjerte nærmest. Hvis jeg selv fikk velge, ville det stått mellom jobben som utviklingsminister eller miljøstatsråd. Regjeringen har allerede tidenes dyktigste utviklingsminister (Hilde Frafjord Johnson, red.anm.). Når jeg blir miljøvernminister, har jeg nådd dit jeg vil. Det er fantastisk, sier han oppglødd i en samtale med BT.

— Hva tror du de sier i bedehusene på Bømlo nå som du er blitt miljøvernminister?

— Der er de opptatt av skaperverket. Men det kan jo være noen blir litt usikre, sier den unge statsråden spørrende.

På spørsmål om hva som er hans verste egenskap, svarer Hareide:

— Jeg er en person som ikke liker å si nei. Det må jeg lære meg, nå som jeg er blitt statsråd.

Mer «fancy»

Da han ankom Miljøverndepartementet til den tradisjonelle nøkkeloverrekkelsen, fikk Hareide utlevert en læreplan i god miljøpolitikk av Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul. KrF-kometen svarte med å gi miljøaktivisten en spontan klem og ønske om godt samarbeid.

I møtet med pressen på statsrådkontoret, slo han også an en offensiv tone.

— Jeg vil gjøre miljøpolitikken mer fancy. Det er min ambisiøse målsetting, sier siviløkonomen.

Hva legger du i begrepet en mer «fancy» miljøpolitikk?

— Jeg ønsker at fire og en halv million nordmenn skal bli miljøvernere. Vi kan ikke bruke Natur og Ungdom som miljøalibi, sier han.

Litt redd

Siviløkonomen legger listen høyt. Han slår ubeskjedent fast at han skal bli enda mer offensiv enn turbominister Børge Brende.

Mange vil likevel hevde at Hareides utfordring blir som å hoppe etter Wirkola. Regjeringens nye Benjamin innrømmer at han er litt småredd. Han sov da heller ikke spesielt godt natt til i går.

— Men nå er jeg stolt over å få sjansen til å bringe arven etter Brende videre og vise at miljøpolitikk er viktig for denne regjeringen. Jeg vil spre entusiasme og bevise vise gjennom konkret politikk at miljøpolitikk er høyt på vår dagsorden, sier Hareide.

Da Brende (38) overleverte nøkkelkortet til statsrådkontoret uttalte han glisende:

— Dette er ikke noe hvilehjem, så nå er det sannelig på tide yngre krefter overtar.

<b>MILJØ-MISJONÆR:</b> - Jeg vil gjøre miljøpolitikken mer fancy, sier Knut Arild Hareide. Han ønsker å bli husket som mer offensiv enn sine forgjengere.<p/>HÅVARD BJELLAND (foto)