TOR KRISTIANSEN

— En vill idé ble unnfanget under en middag i Det gode selskap. Lasse Bjørkhaug i Stiftelsen Bryggen tente på ideen og så muligheten for å vitalisere Bryggen med en egen matfestival, forteller festivalgeneral Gunnar Nagell Dahl. Nå pusser han på detaljer og organiserer siste rest.

I rolige omgivelser hjemme på gården produserer bøndene sine varer. Å stå ansikt til ansikt med noen tusen nysgjerrige bergensere kan gjøre noen hver en smule nervøs. Gunnar Nagell Dahl håper de fleste er fornøyde når de reiser hjem.

Går nye veier

— Hvorfor satser dere så stort?

— Flere bønder enn tidligere i Hordaland og Sogn og Fjordane våger å gå nye veier. De har noe å vise frem. Det hadde vært for galt om bøndene ble henvist til tivoliplassen på Nygård. Nå får vi Bryggen tilbake som gammel markedsplass, påpeker festivalgeneralen. Han tror dette kan åpne for andre festivaler.

— Hva håper du festivalen vil bety?

— God mat er noe mer enn fôring. Her er smaksopplevelser som gir folk noe annet. Det håper jeg flere vil oppdage, sier han.

Nytter ikke å jukse

— Hvorfor har du selv i hele ditt liv satset slik på god mat?

— Jeg har sett hvordan folk jubler når produsenter og kokker legger sin sjel i god mat. Gode råvarer er alfa og omega. Det nytter ikke å jukse, understreker Gunnar Nagell Dahl. Som mesterkokk og oldermann har han i mange år stått på for god mat. De siste årene har han vært statsansatt matattaché på Vestlandet med oppgave å hjelpe bøndene til å utvikle nye produkter.

300 bønder har gått nye veier de siste årene. 24 gårdsrestauranter og 13-14 gårdsbutikker er skapt. Interessen for god mat vokser betraktelig. Det opplever matfestivalens general som utrolig lovende.

Gunnar Nagell Dahl Alder: 51

Stilling: Matattaché, statsansatt smakshjelper for småprodusenter i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Aktuell med: General for Bergen Matfestival som åpner i dag.

SPENT: Festivalgeneral Gunnar Nagell Dahl er spent før bøndene fyller de nye salgsbodene med sine produkter i helgen.<p/>FOTO: TOR KRISTIANSEN