Den sure vinden sniker seg inn under klærne. Regnet prikker i ansiktet der det kommer piskende fra Vågen.

For bønder flest er det sesong for innetid i fjøs og heim, men for produsentene av kortreist mat er det business as usual. Bare at nå trekker hele kobbelet disker og telt opp noen hundre meter nærmere bykjernen. Mange års handel på Bryggen den siste lørdagen i måneden er en saga blott.

Nå er det Fisketorget som gjelder.

— Bryggen har vært et fint sted å være, men på Fisketorget kommer vi nærmere sentrum, og det er her Bergen bør ha torghandel. Vi måtte selvfølgelig diskutere en del ting, noen vil alltid være skeptiske - vi er jo bønder, sant, gliser Berge Borge, styreleder i Bondens Marked Bergen med bønder fra Førde i nord til Haugalandet i sør og Aurland i øst.

— Men vi har fått veldig god respons fra medlemmene våre.

- Spesiell rase

Regnet pisker mer og mer der vi står ute på torgflaten.

— Dette må vi venne oss til, men det var ikke noe bedre på Bryggen heller. Fordelen i Bergen er at folk kommer - uansett, sier Borge og forteller om da han var på markedet i Oslo. Det duskregnet, og det var smått med kunder. Hvorfor? Det regnet jo, var svaret Borge fikk.

— Bønder og fiskehandlere passer godt sammen, begge er en spesiell rase, kommer det kjapt fra Unneland som lover at Fisketorget blir bedre enn noensinne fra påsken 2013. For dem som er knyttet til Bondens Marked kan bare selge egenproduserte produkter, ikke noe snikinnføring av snadder fra fabrikker eller utlandet der i gården.

Men hvor skal bøndene rigge seg til? Nå i vintersesongen skriker steinhellene mot oss etter at fiskehandlerne flyttet inn i Torghallen og sesonghandlerne pakket sammen og forduftet. I sommersesongen manøvrerer bergensere og turister mellom boder med fisk, litt pølser, suvenirer, softis og spiseplasser.

Tanken er at bøndene skal holde hus på plassen mellom Torghallen og Torget. De grønne teltene skiftes ut med sandfargete, så bøndene kommer ifølge Unneland til å skli flott inn i Fisketorgets profil.

Første gang, lørdag 24. november, stiller bøndene med minst 25 boder. Tradisjonen med å friste bergenserne med godsakene sine flere ganger i desember og juni, fortsetter. Det blir julemarked 7., 8. og 15. desember, og den store Torgdagen er allerede satt til lørdag 8. juni. Selv i januar kan det bli aktuelt med bønder i by’n - for første gang.

Stå samlet

Men det krever at mange nok kommer. For Borge er det uaktuelt med bare 10-15 stykker; det er ikke nok til et Bondens Marked som profilerer seg med stort og variert vareutvalg.

BORT MED BONDEFARGEN: De grønne teltene fra Bryggen erstattes med sandfargete når bøndene flytter til Fisketorget. Her er Bjørg Skarbø med pølsene sine under fjorårets påskemarked.
EIVIND SENNESET

— På sikt ønsker vi bøndene på Fisketorget hele tiden; her er mye plass. Og tenk hvor flott det blir når vi får skikk på gaten gjennom fiskehandlerne fra Rundetårn til Lido-hjørnet, og så ender folk på Bondens Marked. Da har vi fått det sånn som både jeg og bystyret vil. Dette er det beste som har skjedd Fisketorget siden 1276, sier Unneland og peker begeistret langs torgflaten. Det var det året at byloven i Bergen fastslo hvor handel av varer kunne foregå.

Torgsjefen regner med at det i tillegg til bøndene blir plass til både strikk- og trollsalg om sommeren som før, men at det kan bli noen justeringer på plasseringen av torghandlerne.

— Vi må i hvert fall stå samlet, det er det som er konseptet vårt. Vi er innstilt på å være her annenhver helg etter hvert, men vi tror det kan bli trangt, sier Borge.

Det har vært en lang prosess, og avtalen er ikke undertegnet ennå. Men det gjenstår bare noen punktum og kommaer, som Unneland og Borge sier.

De har snakket sammen og forhandlet siden i sommer. Unneland kontaktet Bondens Marked Norge i Oslo for å lufte ideen om at fiskere og bønder kunne slå pjaltene sammen. Sist lørdag møttes bøndene til møte etter markedsslutt i Bergen, og nå er det «go» for alvor.

Sjø og land

Byråd Gunnar Bakke har lenge kjempet for at Fisketorget skal være en markedsplass for handel av ferske, lokale varer - både innen sjømat og landbruk.

— Nå begynner det å skje noe her, veldig hyggelig å høre, er Bakkes umiddelbare kommentar når Bergens Tidende ringer for å fortelle om avtalen som snart er formelt i boks.

Siden Torghallen åpnet 12. mai, har han krevd at driftsselskapet Neas retter seg etter bystyrets ønske og avtalen med Bergen kommune. Byråden har bedt fiskehandlerne følge de vedtatte åpningstidene og rydde torgflaten etter stengetid. Bakke har også minnet driftsselskap og torghandlere på at Fisketorget verken er spisested eller restaurant.

Da BT i oktober skrev om at torgflaten ble ryddet for handel, sa fiskehandler Ragnar Fjellskål at han fikk «ondt» av å se på den åpne plassen. Nå ønsker han bøndene velkommen.

— Vi får av og til kommentarer om at vi har høye priser. Kanskje det vil gjøre godt for byens befolkning og torghandlerne at de ser at kvalitetsvarer koster - enten de kommer fra sjø eller land, sier Fjellskål.

— Kjempepositivt, dette har jeg ivret for å få til, sier fiskehandler Arnfinn Djukastein.

Hva synes du om at bøndene slipper til på Torget? Si din mening.