Koneturer til bompengekonferanser i utlandet, store og dyre seminarer og kjøp av alkohol for bompengebetalernes penger ble mer enn fylkespolitikerne kunne godta.

I løpet av februar skal det avholdes ekstraordinær generalforsamling i Sunnhordland Bru og Tunnelseskap.

— Vi vil velge et nytt styre. Styret blir som kollegium avløst, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF) til bt.no.

Selsvold Nyborg har sittet i utvalget som har vurdert styret i bompengeselskapet. I dette utvalget har også Terje Søviknes (Frp), Tom-Christer Nilsen (H), Harald Hove (V) og Gisle Handeland (Ap) sittet.

Fylkesordføreren vil ikke ta stilling til om enkelte styremedlemmer kan bli gjenvalgt. Det er ikke bare opp til fylkeskommunen, men også opp til kommunene som eier resten av selskapet.


Fakta om bompengeselskapene

  • Det ble ramaskrik da Statens vegvesens internrevisjon 3. desember i fjor la frem sine rapporter om pengebruken i landets bompengeselskaper.
  • I Hordaland var det Sunnhordland Bru og Tunnelselskap (SBT) som fikk kritikk for sløsing av penger.
  • I avtalen mellom bompengeselskapene og Statens vegvesen står det blant annet: «Selskapet skal ikke engasjere seg i tiltak som ikke har direkte sammenheng med innkrevingen av bompenger eller betjening av selskapets gjeld.» Det er dette punktet fylkespolitikerne mener styret i SBT har brutt.
  • Det gjelder særlig lobbyvirksomhet for Halsenøy-sambandet, engasjementet i bompengeorganisasjonen Norvegfinans, Bømlopakken og at selskapet har arrangert et strategiseminar på Dr. Holms på Geilo.
  • Styret i SBT, med Harry Herstad i spissen, har ønsket å være mer «offensive» enn en bokstavelig tolkning av dette avtalepunktet tilsier.
  • Tirsdag skrev BT at daglig leder i selskapet, stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H), ville slutte i stillingen så lenge han sitter på Stortinget. Han mente rollene nå vanskelig kunne forenes. Dermed kom han fylkespolitikernes konklusjon i forkjøpet.
  • Fylkeskommunen eier 61 prosent av selskapet. Kommunene Bømlo, Haugesund, Stord, Sveio, Fitjar og Kvinnherad har eierandeler på cirka fem prosent hver.

Les mer om saken i BT lørdag

<b>KASTES:</b> Fylkesrådmann Paul M. Nilsen, tidligere fylkesrådmann Harry Herstad (styreleder), tidligere fylkestingsmedlem Arne Jakobsen (Ap), Stord-ordfører Magne Rommetveit (Ap), Bømlo-ordfører Inge Reidar Kallevåg (H), Sveio-ordfører Jorunn Skåden og tidligere Kvinnherad-ordfører Aksel Kloster (Ap).
Arkiv