Hva mener du om bompengestriden? Diskuter i bunnen av saken!

I går påla landsmøtet i Fremskrittspartiet partiets lokalpolitikere å si nei til å bruke bompenger for å bygge veier. Det skaper nye problemer for byrådet i Bergen. I verste fall kan det true byrådets fremtid.

I går kveld sa byrådsleder Monica Mæland at hun håpet på en løsning som byrådet kunne leve med.

— Jeg håper ikke dette blir vanskelig. Det kommer selvsagt an på hvordan Frp velger å tolke sitt landsmøtevedtak, sier hun.

Frp-erne er forpliktet

Men vanskelig blir det. For vedtaket på Frps landsmøte lyder: «Frps representanter over hele landet er forpliktet til å stemme imot bompenger som finansiering av veier, med mindre et flertall av innbyggerne i en kommune har sagt ja gjennom en folkeavstemning».

Les også: Søviknes fikk juling for bompengestøtte

Vedtaket er et resultat av en stigende irritasjon hos Frp-politikere over hele landet. De blir til stadighet møtt av argumentet om at der Frp sitter med makten, der går deres folkevalgte inn for bompenger.

Og Frps Liv Røssland stemte for vedtaket på landsmøtet. Hun sitter i byråd med Mæland og er ikke til å misforstå.

— Vedtaket er en stadfesting av Frps politikk på dette området og en klar melding om hva vi kan gå med på. Det er en utfordring i forhold til vår byrådsavtale om å finansiere resten av Ringvei vest, sier hun.

_Les mer:

Biltrafikken må øke for å betale Bybanen_

— Byrådet må stå samlet

Monica Mæland sier hun forutsetter at byrådspartiene står samlet når det skal fremmes en ny søknad om bompenger.

— Det er vårt ansvar å fremme søknaden, og som jeg har sagt før: I store og viktige saker må byrådet stå samlet.

_Les mer:

Utsatte fellesmøte etter bompengestrid_

Liv Røssland mener hun har et lite smutthull. Hun vil gå til sine byrådspartnere og be om folkeavstemning.

— Vår utfordring er å få våre samarbeidspartier med på en folkeavstemning, før det fremmes en ny bompengesøknad.

Det smutthullet stenger byrådsleder Monica Mæland effektivt igjen.

— Nei, mitt prinsipielle syn er at vi står på valg hvert fjerde år, så noe styresett basert på folkeavstemning er jeg ikke tilhenger av.

Har ikke tid

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) skal legge frem saken om videreføring av Bergensprogrammet for bystyret innen juni. Hun ønsker ikke noen folkeavstemning.

— Nei, det har vi ikke tid til. Dette må avklares før sommeren. Flertallet av partiene gikk til valg på videreføring av bergensprogrammet i fjor, og fikk velgernes støtte. Det må være folkeavstemning god nok, sier hun.

Monica Mæland ville ikke uttale seg om byrådets fremtid i går ettermiddag. Liv Røssland håper samarbeidet ikke sprekker.

_Les mer:

Får nei fra egne velgere_

— Det er for tidlig å si, men det kan ikke være slik at et vedtak på Frps landsmøte skal gjøre det umulig å samarbeide videre. Høyres og KrFs landsmøter kan også fatte vedtak som går ut over et flertall i et byråd, sier Røssland.

KrFs gruppeleder Filip Rygg har ikke tro på at Frps lokalpolitikere vil følge landsmøtevedtaket slavisk.

— Jeg har vanskelig for å tro at de kan detaljstyre sine folkevalgte slik. Frp-politikerne er valgt av folket, ikke Siv Jensen. Dette er et symbolsk vedtak som de i praksis ikke kan holde, sier han.

Hva mener du om bompengestriden? Diskuter her.

TOR HØVIK