— Prinsippet om bompenger for å kjøre inn i sentrum gjelder for alle. Men dette føles som en urettferdig særskatt, sier Tore Høisæther og Roy Olav Magnussen i Knappen Vel.

Som Knappen-beboere reagerer de sterkt på å få en døgnåpen bomstasjon like utenfor inngangsdøren. Den nye bomstasjonen som nå reises like ved Straume bro, skal fange opp bilister fra Sandsli-Kokstad-området som kjører mot Bergen vest.

Men stasjonen får også med seg all nabolagskjøringen. Døgnet rundt, seks dager i uken. Hver eneste tur.

Knappen sokner til Fyllingsdalen bydel. En tur til det lokale legesenteret vil koste bompenger. Også et ærend til postkontoret på Bønes skal utløse bompenger, konstaterer de to.

- Midt ut på landet

— Vil ikke dette gjelde alle som bor i nærheten av en bomstasjon?

— Ja, men forskjellen er at dette er en bomstasjon midt ute på landet. Hvorfor blir det ikke satt opp tilsvarende stasjoner på Midtun eller ute i andre bydeler? spør Even Endresen.

Even Endresen er selv beboer i Steinsviken. Han mener bomstasjonen på Straume rammer alle beboere sør for Straume bro på en urettferdig måte:

— Hvorfor skal innbyggerne i vår bydel betale for intern kjøring, samt kjøring til for eksempel Fyllingsdalen eller Sotra, når vi ikke er innom byen overhodet? Er det rett at jeg skal betale bompenger for å besøke familie på Bønes? spør Even Endresen.

Kveldsamnesti

Helst hadde Knappen-beboerne sett at bomstasjonen på Straume aldri ble reist. I det minste krever de at innkrevingen på Straume slås av etter klokken 17 på ettermiddagen.

— Da vil Bompengeselskapet ha sikret seg inntekten som trafikken fra Sandsli gir. Og vi som bor vegg i vegg med stasjonen slipper å bli skattlagt hver gang vi ruller bilen ut av garasjen, sier Roy Olav Magnussen.

Monica Mæland (H) leder komité for miljø- og byutvikling. Hun forsvarer gjerne plasseringen av en stasjon på Straume:

— For å slippe å øke bompengesatsen i sentrumsringen så formidabelt, var det nødvendig å øke inntektsgrunnlaget. Mange av dem som passerer Straume betaler ikke bompenger i dag, men skal få en flott ny vei.

— Hva med forslaget om å slå av innkrevingen på Straume klokken 17 for ikke å ramme nabolagskjøringen?

— Jeg kan ikke svare på om det er mulig, uten å se hvilke inntekter vi da går glipp av. Men det er fullt mulig å undersøke dette og gå i dialog med beboere som føler seg urimelig rammet, sier Monica Mæland.

«URETTFERDIG»: - Dette føles som en urettferdig særskatt, sier Roy Olav Magnussen (t.v.) og Tore Høisæther i Knappen Vel. Skal de en tur til det lokale legesenteret må de betale bompenger, selv om de holder seg langt unna Bergen sentrum. <br/>Foto: KNUT STRAND