• Det gjør alltid vondt å måtte stemme for noe man er intenst imot, sier Frp-leder Siv Jensen etter at Bergen Frp gikk inn for økte bompenger i Bergen.

— Dette er statlig utpressing, som gjorde at Frp i Bergen måtte velge mellom to onder, sier Siv Jensen.

På fylkesårsmøtet til Hordaland Frp søndag tok Frp-lederen opp bompengebråket i Bergen. Frp har landsmøtevedtak på at de ikke skal støtte bompengesøknader. Denne uken aksepterte partiets bystyregruppe likevel å stemme for bompengepakken i Bergen sammen med Høyre og KrF.

— Jeg opplever at stormen rundt bompenger i Bergen nå er storm i et vannglass. Bergen Frp har vært helt tydelige på at de først stemte ned prosjektet fordi de er i mot bompenger. Så kommer man i en situasjon hvor man må velge mellom to prosjekter med bompengefinansiering i seg. Da må man gjøre det beste ut av det, selv om man er i en statlig tvangstrøye man ikke kommer ut av, sa Jensen.

Borgerlig samarbeid?

Etter å ha fått Frps støtte i bompengesaken, sa Høyres Harald Victor Hove til BT at når Høyre og Frp klarte å bli enige om bompenger i Bergen, ga det håp om borgerlig samarbeid i 2013. Siv Jensen er ikke like optimistisk.

— Her er det ikke så mye snakk om å bli enige, det er mer Frp som har måttet gi avkall på noe som er viktig for oss for å hindre en enda dårligere løsning. Dersom Frp skal gå i regjering, skal vi gjøre det for å få gjennomslag for vår politikk.

— Hva må skje for at Høyre og Frp skal kunne danne regjering neste år?

— Det vil jeg ikke forhandle om gjennom Bergens Tidende, sier Jensen med et smil.

Jensen var tydelig på at Frps ja til økte bompenger i Bergen ikke får noen betydning for partiets holdning når saken skal behandles i Stortinget.

— Jeg kan garantere på vegne av Frps stortingsgruppe, at vi kommer til å stemme imot bompengefinansiering av det prosjektet. Vi ønsker at det skal fullfinansieres over statsbudsjettet, som vi gjør med alle samferdselssaker som kommer til behandling i Stortinget, sa Jensen, til applaus fra partifellene i salen.

— Bilister i Norge betaler inn 60 milliarder i bilrelaterte avgifter hvert år. Frp aksepterer ikke bompenger på toppen av dette, sier Siv Jensen.

Flere som Siv

Frp har vært rammet av gjentatte skandaler rundt partimedlemmer de siste årene.

— Har du håp om et skandalefritt 2012 for Frp?

— Ja! Det har vært altfor mye krisehåndtering. Fremover vil jeg at det skal handle om partiet, og håper vi slipper uheldige episoder rundt enkeltmedlemmer.

Jensen mener at det å sikre seg flere velgere blant høyt utdannede, og særlig kvinner, er nøkkelen til et godt valg for Frp.

— Det er viktig å nå ut til flere høyt utdannede kvinner, fordi det blir flere og flere av dem.

Fra talerstolen henvendte hun seg til Gunnar Bakke, og illustrerte utfordringen slik:

— Gunnar, du er en moden mann og Frps kjernevelger. Hvordan skal vi beholde sånne som deg, og samtidig få flere av meg, altså høyt utdannede kvinner?

— Tror du skandalene rundt Frp de siste årene er en av grunnene til at høyt utdannede kvinner skygger unna partiet?

— Jeg tror det kan få flere typer velgere til å skygge unna. Derfor håper jeg virkelig at vi nå har ryddet opp, er ferdige med de uheldige episodene, og kan konsentrere oss om politikk.