— Jeg er forbannet på en person og sitter her med flere våpen og seks hundre skudd. Jeg vet ikke hva jeg kommer til å gjøre.

Det var budskapet den 28 år gamle tidligere aktive personen i nynazistmiljøet sa da han ringte politiet natt til første november.

Bevæpnet politi

Overfor politiet hadde han gitt uttrykk for at han følte seg ustabil, og at han derfor ville gi fra seg våpnene. Mannen fryktet at konflikten han hadde med en person kunne ende virkelig galt.

Politiet regnet situasjonen som potensielt farlig og bevæpnet seg da de reiste ut til mannens bolig på Sotra. Da politiet kom dit, var boligen helt mørklagt. 28-åringen svarte heller ikke på telefonen. Politiet vurderte det som uforsvarlig å ringe på døren, og oppdraget ble avlyst av operasjonsleder. Det ble bestemt at Sotra-politiet skulle ta seg av 28-åringens opplysninger om de ulovlige våpnene.

Redd for straff

Snart to uker etter har politiet ennå ikke fått tak i våpnene hans.

— Hvorfor går det så lang tid?

— Vi er i dialog med ham, og regner med at vi skal komme til en løsning. Vi mener det er mye større sjanse for at vi får våpnene gjennom forhandlinger i stedet for å kjøre konfrontasjon, sier Torgils Lutro, lensmann ved Fjell og Sund lensmannskontor.

Han sier politiet lenge har hørt rykter om at mannen har våpen, men at det er første gang de har fått det bekreftet.

— Det er svært viktig for oss å få dem levert inn, sier Lutro.

Etter det BT forstår, er årsaken til at 28-åringen trakk seg fra å levere våpnene at han ikke vil bli straffet. Mannen har bommet på våpenamnestiet som gikk ut 30. september.

Aktiv i nynazistmiljøet

28-åringen var på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet en ledende figur i nynazistmiljøet i Bergen. Han er tidligere dømt for grov vold mot en ghaneser på Stord. I 1998 brøt han seg inn i hybelen hans sammen med en kompis og banket afrikaneren med spark og slag.

28-åringen er senere dømt for andre handlinger som knyttes til rasisme. I desember 2000 helte han bensin på det venstreradikale samlingsstedet Kafe Kaffan. Han er også dømt for ulovlig våpenbesittelse og for svært grove trusler mot personer fra retts- og påtalevesenet.

Høsten 2006 ble 28-åringen etterforsket av politiet mistenkt for å ha vært med på å rane bilen til en nigeriansk pirattaxisjåfør. Nigerianeren ble tvunget til å kjøre fra Bergen sentrum til Sartor senter. Der ble han kastet ut av bilen som senere ble funnet dumpet på sjøbunnen utenfor Langøy. Til tross for at det ble funnet blod i snøen med 28-åringens DNA, ble saken henlagt.

De siste årene har 28-åringen holdt en lav profil og er ikke linket mot noen form for organisert høyreorientert virksomhet.