I 20.30-tiden torsdag kveld opplyser politiet at bombespesialistene fra Oslo er ferdige med å undersøke Aker Stord, og at de ikke har funnet noe mistenkelig.

En del fagarbeidere har nå inntatt plattformen for å se til at alt er i orden.

— Dette er ansatte som vet alt om hvordan ting skal være. Med mindre de skulle finne noe mistenkelig, regner vi med at alt er OK, sier operasjonsleder Dagfinn Torstveit i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Mellom 500 og 1000 personer ble evakuert fra verftet og området sperret av. Torstveit regner med at folk vil gå på jobb som normalt i morgen.

- En dårlig spøk

Bombealarmen ble utløst tidlig torsdag ettermiddag, da det ble funnet en lapp der det stod «There is a bomb down here». Lappen var undertegnet «Osama» og ble funnet i plattformens skaft.

Operasjonslederen mener det er direkte ondskapsfullt av den eller dem som har laget lappen hvis dette, slik alt tyder på, viser seg å være en spøk.

— Terror er en særdeles grov ting, og vi kan ikke la være å ta det seriøst. Slike spøker er direkte ondskapsfulle. Det går på tryggheten løs for oss alle. Roper du ulv lenge nok, tas det ikke seriøst lenger, sier Torstveit.

Han kan ikke tidfeste når fagarbeiderne vil være ferdige med sine undersøkelser og evakueringen avsluttes, men regner med at «det ikke vil gå lang tid».

Spesialister fra Oslo

Det var i 14-tiden torsdag at operasjonssentralen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt bekreftet at det hadde vært en bombetrussel mot Aker-plattformen som bygges i Stord.

— Vi fikk melding om bombetrusselen klokken 13.58, sa Torstveit til bt.no.

Informasjonssjef Alt Terje Myklebust i Aker Stord ville kun bekrefte at det var en situasjon på Aker Spitsbergen på Stord, og at politiet tok hånd om den.

— Det ble funnet en lapp i plattformens skaft undertegnet «Osama», der det sto «There is a bomb down here» og «9/11». Vi er ikke sikre på om dette er en dårlig spøk, men vi tar ingen sjanser og har tilkalt bombegruppe fra Oslo som er på vei i helikopter, sa Torstveit til bt.no tidligere torsdag ettermiddag.

Alle ble evakuert

— Frem til de lander jobber vi med å fortsatt sikre området. Alle på plattformen er evakuert og det er ingen personskader, sa Torstveit.

Bombegruppen landet like etter klokken 18.30.

Aker Drilling har to Aker H-6 borerigger for ekstremklima under bygging på Stord, hver av dem til en verdi av 3,8 milliarder kroner. Aker Spitsbergen, der lappen ble funnet, skal leveres i august og bore for StatoilHydro, Aker Barents i desember for å gå i oppdrag for Aker Exploration.

BYGGES: Aker Spitsbergen (t.h.) skal leveres fra Stord i august, mens Aker Barents (t.v.) skal leveres i desember. FOTO: HELGE SUNDE
FANT BOMBETRUSSEL: Ved Aker Stord, der boreriggen Aker Spitsbergen for tiden produseres, ble det i dag funnet en bombetrussel. FOTO: HELGE SUNDE