Bergen tinghus ble mandag ettermiddag evakuert etter at det ble ringt inn en bombetrussel mot bygningen. Ansatte og andre på tinghuset måtte forlate området og politiet sperret av hele kvartalet mens de undersøkte bygningen.

SPERRET AV: Politiet sperret av gatene rundt tinghuset i Bergen etter at det ble ringt inn en bombetrussel.
PER LINDBERG

Like over klokken 15 mandag ettermiddag bekreftet politiet at de har pågrepet en mann.— Vi har pågrepet en mann for bombetrusselen. Han går rett i varetekt, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt.

Den 56 år gamle mannen ble pågrepet i Åsane.

— En vurderingsgruppe fra politiet har konkludert med at dette var fyllerør. Vi har sendt varsel til alle redningsetater. Alt er nå avblåst og normaliseres, sier Lentføhr.

Erkjenner å stå bak trusselen

Etter avklaringen er det ikke lenger aktuelt å søke gjennom tinghuset for bomber.

— Mannen vi har pågrepet har erkjent forholdet, sier innsatsleder Atle Raa.

bombetrussel002.jpg
ROAR CHRISTIANSEN

Bombetrusselen skal ha blitt ringt direkte inn til politiet. Deretter kontaktet politiet Bergen tingrett, som ble bedt om å evakuere bygningen.Klokken 14.19 ble en automatisk brannalarm utløst på tinghuset. Etter det BT forstår ble brannalarmen utløst av brannvesenet for å få folk ut av tinghuset på en effektiv måte.

— Vi har sendt en ressurs til stedet. Ut over det må politiet uttale seg i saken, sier vaktkommandør Ronny Karlsen i Bergen Brannvesen.

Trusselen skal ha vært rettet spesifikt mot tinghuset. Tårnplass ble kort tid etter tømt for folk og sperret for passasje fra alle retninger.

Tror ikke på bombe

Rundt 100 personer jobber på tinghuset i Bergen. De ansatte ble etter evakueringen samlet i et nabobygg, der Bergen tingrett har kantine og to større rettssaler.

— Vi trodde brannalarmen var en øvelse, sier ansatte ved tinghuset som BT var i kontakt med på stedet.

Litt over klokken 15 tok politiet ned sperringene rundt kvartalet, slik at trafikken igjen kunne gå som normalt. Ifølge Vegtrafikksentralen er det lite biltrafikk på grunn av vinterferien.

Rundt klokken 15.20 begynte de ansatte å returnere til tinghuset, etter å ha fått en orientering om det som har skjedd.

— Vi trodde det var en øvelse og syntes det var litt ekkelt da vi hørte at det var ringt inn en bombetrussel, sier tre ansatte til BT.

EVAKUERT: Espen Ask Husby (t.v.) er sikkerhetssjef ved Bergen tingrett. Politiets innsatsleder Atle Raa i grønn vest. Her er de på Tårnplass foran tinghuset. Det ble evakuert etter en bombetrussel mandag.
PER LINDBERG