Politiet fikk melding om bombefunnet klokken 13.03 i ettermiddag.

— Vi har stengt området rundt Torget på Voss. Det var under graving rundt murene på Hålandshuset at det vi tror er en bombe ble funnet, sier politibetjent Bjarne Brandseth ved Voss lensmannskontor til bt.no.

Det som ble funnet likner et sprenglegeme. Det er 50-60 centimeter langt og om lag 20 centimeter i diameter. Det skal være rustent.

— Vi har bedt om bistand fra bombeeksperter i Forsvaret og avventer hva vi skal gjøre videre til de er kommet, sier Brandseth.

— Forsvaret hentet bomben klokken 17.30, og vil undersøke den i morgen. Foreløpig vet vil ikke om det har vært eksplosjonsfare under gravingen, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt Sven Johannessen.

Voss ble bombet av tyske bombefly den 23. april 1940. Området der de har funnet det som trolig er en bombe, ble ikke ødelagt av bombene den gang.

Bombefunn nummer to

For tre år siden ble en bombe funnet under arbeid i Vangsgaten, cirka femti meter fra det nye funnet, på den den andre siden av Torget.

Ifølge Bergens Tidendes journalist Arne Hofseth, som også var til stede ved det forrige funnet, skal denne bomben være helt lik den forrige. Det dreide seg da om en femti kilos sprenbombe fra krigens dager. Denne ble brakt til et skytefelt på Mjølfjell og sprengt der.

Restaurantpryd?

Eier av Hålandshuset, Bjørn Helge Brunborg, tror bomben kan bli et spennende innslag til interiøret i den nye restauranten han skal åpne i det gamle trehuset. Mens han i ettermiddag ventet på Forsvaret, konfererte han med politiet om muligheten for å ufarliggjøre bomben uten å måtte sprenge den.

Politfullmektig Lars Fykse lar det bli opp til Forsvarets eksperter å avgjøre saken.

SLIK SER DEN UT: Denne bomben ble funnet under graving rundt Hålandshuset i ettermiddag. MMS-FOTO: ARNE HOFSETH
BOMBEFUNN: Bomben ble funnet mellom trehuset og gravemaskinen i bakgrunnen på bildet. Eier av huset, Bjørn Helge Brunborg, konfererer med politfullmektig Lars Fykse om muligheten for å ufarliggjøre bomben uten å sprenge den. MMS-FOTO: ARNE HOFSETH