— Det er eksplosjonsartet. Tirsdag fikk vi 50.000 virusinfiserte e-poster mot oss. Hittil i dag har vi fått 35.000, og i løpet av dagen vil antallet ganske sikkert komme opp i 100.000, fortalte Kind til BT i går ettermiddag. Han har hatt jobben med å rydde opp i problemene ved Universitetet.

I tillegg kom alle de tomme e-postene, som i går dukket opp som en avart av det opprinnelige viruset. Kind hadde mottatt 8000 tomme e-poster da vi snakket med ham.

Verste noen gang

— Jeg har jobbet siden angrepene startet. På et tidspunkt kom det så mye at serverne våre stoppet opp. Vi måtte sparke og sveive dem i gang, sier han.

Clez-viruset i november 2001, som var det verste viruset før Sobig.F, angrep på det meste universitetet med 2500 e-poster i døgnet. Samlet stoppet Clez på 62000 e-poster.

— Sobig.F er klart det største virusangrepet mot universitetet noen gang, sier Kind. Viruset skaper kaos på pc-en din. Den slår seg av og blir uregjerlig.

Problemet er ikke verre enn at det lar seg løse med programvare for antivirus. Viruset ødelegger ikke filer og maskiner.

Irritasjon og ekstraarbeid

— Det skaper irritasjon og ekstraarbeid. I tillegg kan brukerne oppleve at e-poster blir forsinket, forklarer Kind. Han frykter at eksterne brukere av universitetets nettverk skal skape en ny bølge av virusangrep.

— Hjemme pc-er er et potensielt problem. Store deler av studentbyene har tilgang til vårt nett. Jeg frykter at dette tar tid, sier Kind.

— Tror du virusene betyr slutten på e-post som kommunikasjonsmiddel?

— Nei. Men brukerne bør vurdere ikke å nytte seg av standardiserte e-postservere. Det er bare så vidt man kan tore å si det, men holder du deg unna Microsoft, slipper du virusproblemene, sier Kind.

Tjener penger på antivirus

Flere såkalte e-postormer har slått til de siste ukene. Ved siden av Sobig-ormene har virus kalt Blaster og Nachi gjort livet surt for nettbrukere verden over. Navnet Sobig.F kommer av at det er det sjette av Sobigtypen.

— Det er ille. Viruset er ekstremt. Den verste infeksjonsfaren er over, men mange blir spammet ned, forteller virusanalytiker Snorre Fagerland i det norske antivirusselskapet Norman til Bergens Tidende.

Antivirusselskapene arbeider på høygir, og er av dem som tjener penger på andres ulykke.

— Viruset har dødsdato 9. september, det kan vi se på koden til viruset. Sobig.F vil fortsette å spre seg mye før den tid. Problemet er at det da trolig vil bli laget et nytt virus, Sobig.G, forklarer Fagerland.

— Vil det lage like mye trøbbel?

— Vi prøver å lage hindringer for det, men kan ikke garantere at disse virker. Virusforfatteren har en fordel. Han eller hun kan teste antivirusprogrammer og tilpasse viruskoden etter dette, sier Fagerland.

Feil i Microsoft

De som er hardest rammet, er de som har e-postadresser offentlig tilgjengelig, med andre ord de som har mailadressen liggende ute på nettsider.

I starten var Norge verst rammet, men i går var det USA og Storbritannia som hadde størst problemer.

— Hvor kommer viruset fra?

— Det er vanskelig å si. Det ble først oppdaget i USA. Jeg vil tippe at det enten er amerikansk eller asiatisk, sier Fagerland.

Klokken 11.00 i går var én av 81 e-poster infisert av viruset. LOVE YOU-viruset hadde på det meste en infeksjonsrate på 24. Fagerland tror dette kan bli like ille.

Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo mener designfeil ved programvaren fra Microsoft delvis er å klandre for e-postvirusene.

— Virusene bruker disse designfeilene til å spre seg, og bedrifter og organisasjoner er ikke alltid like flinke til å laste ned feilrettingsprogrammene som gratis ligger ute på internett, sier Hannemyr til NTB.

SPRENGT: Serveren til postmester og overingeniør Hans Morten Kind ved Universitetet i Bergen ble sprengt av viruset Sobig.F. Kind ble sprengt selv også, han jobbet mer eller mindre sammenhengende i halvannet døgn for å løse floken.

<b>SPRENGT: </b>Serveren til postmester og overingeniør Hans Morten Kind ved Universitetet i Bergen ble sprengt av viruset Sobig.F. Kind ble sprengt selv også, han jobbet mer eller mindre sammenhengende i halvannet døgn for å løse floken.<br/> FOTO: KNUT STRAND