– Igjen er det trygt å kjøpe og selge bolig. Folk som legger boligen sin ut for salg, kan nå regne med å få solgt den, sier Kurt F. Buck som er leder for eiendomsmeglerne på Vestlandet.

Uendret i Bergen I alle bydeler i Bergen forble prisene uendret i forrige måned, både for eneboliger og leiligheter.

Bare i Hordaland utenom Bergen falt snittprisene, her var nedgangen på en prosent. Prisene på eneboliger økte her med en prosent, mens de falt med en prosent for leiligheter.

– Frykten har sluppet tak I løpet av de siste tolv månedene har prisene falt med nesten ti prosent i Bergen. Flere boligmeglere bt.no har snakket med forteller at frykten ser ut til å ha sluppet taket i boligkjøperne.

Roar Nylund i Privatmegleren mener det er sunt at prisene ikke fyker i været igjen.

– Vi ønsker ikke en sterk stigning fordi vi ikke ønsker et sterkt fall. Vi er bedre tjent med en jevn oppgang i prisene, sier Nylund.

– Som forventet I februar økte boligprisene i Norge med 1,9 prosent, sesongjustert. Den gangen uttalte økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola H. Grytten, at det var en fifty-fifty sjanse for at prisene økte også i mars. I dag kom fasiten.

– Dette er akkurat som forventet. På grunn av den lave renten kan prisene bli liggende og bikke en stund, sier Grytten.

Tror på fortsatt nedgang Han tror fortsatt at prisoppgangen de siste månedene er et hvileskjær.

– Konjunkturene er fortsatt veldig dårlige, alt tilsier at boligprisene på sikt skal ned. Jeg vil tro at vi ser en ganske stabil utvikling i april, men det er kanskje litt mer sannsynlig at prisene bikker ned enn opp, sier professoren.

Grytten understreker at det var veldig få som la ut boliger for salg i januar og februar.

– Det førte til at boligprisene steg. Hvis utbudet nå øker, vil det senke prisene igjen.

Svakt nasjonalt prisfall Statistikk fra Eiendomsmeglerbransjen viser at prisene på boliger formidlet via finn.no i mars i gjennomsnitt var 0,1 prosent høyere enn i februar i år. Sesongjustert sank prisene med 0,2 prosent.

Dermed er den underliggende pristrenden svakt negativ. Det at den faktiske og den sesongkorrigerte prisendringen er tilnærmet lik betyr at prisene i mars normalt utvikler seg som i en gjennomsnittsmåned.

Boligtall for Bergen:

Kvadratm.pris mars 08 Kvadratm.pris mars 09 Endring siste år
Arna og Åsane 22,9 20,7 -9,6 %
Bergenhus og Årstad 30,9 27,7 -10,4 %
Fana og Ytrebygda 26,5 23,9 -9,8 %
Fyllingsdalen og Laksevåg 23,5 21,5 -8,5 %
SNITT Bergen 27 24,4 -9,6 %
Hordaland utenom Bergen 21,2 19,2 -9,4 %
NEDGANG: Boligprisene falt svakt i mars. Her fra Hammersland på Sotra i 2005.
JAN M. LILLEBØ