— Bergen har hatt en bra prisstigning lenge. Men de siste månedene har de andre byene begynt å følge etter, sier Asle Solbøe til BT. Han er regiondirektør i Gjensidige Nor Eiendom og leder i Vestlandets eiendomsmeglerforening.

I går offentliggjorde Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening sin oversikt over boligprisene i november. Ifølge oversikten snudde den negative utviklingen i boligmarkedet i juni i år. Etter det har prisene steget hver måned. Til og med i november, en måned der det pleier å være prisnedgang.

- Studentby

Mest stiger prisene i Bergen og Tromsø med en økning på fem prosent hittil i år. I Trondheim har prisene steget med fire prosent, mot tre prosent i Stavanger. I Oslo er prisøkningen bare på én prosent.

— Hvorfor skiller Bergen seg ut?

— I andre byer har tilbudet vært større enn etterspørselen, men i Bergen har det vært bedre balanse. Det skyldes blant annet at Bergen er en studentby, og at byen er mindre avhengig av aksjemarkedet enn for eksempel Oslo vest, mener Solbøe.

Han mener det er særlig tre forhold som forklarer prisoppgangen på landsbasis siden juni:

— Mange er mindre bekymret for å bli arbeidsledige, renten er lav og mediene har endret holdning. Frem til juni skrev mediene mye om alt det negative.

Det er også i Bergen boligene selges raskest. Her er gjennomsnittlig formidlingstid 17 dager, mot et landsgjennomsnitt på 32 dager. Tempoet er raskest i de store byene. De tregeste markedene er, ikke overraskende, i Trøndelag utenom Trondheim og på Sørlandet utenom Kristiansand.

Men også i Vestfold utenom Tønsberg går det tregt. I disse fylkene går det i gjennomsnitt 50 dager fra eiendommen legges ut på finn.no til den er solgt.

Sentrum populært

— Hvor er det enklest å selge boliger?

— Det er i sentrum. Der kan boligene være utsatt for trafikkstøy og ha dårlige solforhold, men de får likevel bein å gå på, sier eiendomsmegleren.

På Landås, i ytre Sandviken, Krohnstad og Minde går salget godt.

— Sentrum vokser. Nå regnes det som sentrumsnært godt utenfor bomringen, sier han.

Fyllingsdalen er også blitt et mer populært bosted de siste årene.

GJENGANGER: Etter over hundre visninger har Madeleine Elisabeth Standal Jensen (40) og familien hennes ennå ikke fått seg et sted å bo. Men i går kveld fikk hun godfot på et rekkehus i Lønborglien. Så kanskje i dag? <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ